2022-2023 Jasmin Daryani

Passage

Fridhemsplan | oktober 2022 - september 2023

I en poetisk och tankeväckande fotoserie på Fridhemsplan av Jasmin Daryani får vi betrakta en serie frusna ögonblick från olika tider. Bilder av hundrafemtio år gamla blommor som torkats och arkiverats varvas med fotografier av unga vuxna som blickar mot oskrivna framtider.  

svart-vitt foto av torkad växt

Konstnären har frågat sig vad som får ta plats i stadsbilden och vem som ges utrymme att slå ner sina rötter? Dom unga personerna Daryani följt under flera år har försökt skapa sig en tillvaro medan de väntar på svar i sina asylprocesser.

svart-vitt foto av pojkar som tittar ut över stadens ljus på kvällen

Daryani arbetar med fotografi och video för att utforska personliga och kollektiva erfarenheter av makt, migration och samhörighet. Perioden april-juni 2023 kommer Daryanis film ”Ljusskygg” visas på Skanstulls tunnelbanestation, ett verk som tillsammans med ”Passage” belyser hur samhällets strukturer påverkar människors liv och drömmar.   

spårvägg på Fridhemsplan

Jasmin Daryani (f. 1988 Teheran) bor och arbetar i Stockholm. Hon arbetar med fotografi, film och skulptur och har en masterexamen i konst från Konstfack. Hon är aktuell i den kommande utställningen Ringen bortom mattan på Konstall16/Riksidrottsmuseet.  I en poetisk och tankeväckande fotoserie på Fridhemsplan får vi betrakta en serie frusna ögonblick från olika tider. 

Jasmin Daryanis utställning på Fridhemsplan
Jasmin Daryanis utställning på Fridhemsplan. Foto: Hans Ekestang
  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av