2022-2023 Ulla Wiggen

”Då och Nu” tar oss på en 60-årig tidsresa genom Wiggens bildvärld med både inre och yttre landskap, lika delar fantasi som verklighet. Den gemensamma nämnaren är konstnärens förundran över hur saker är konstruerade och påverkar varandra.

Ulla Wiggen har gjort stort avtryck på svensk konsthistoria. Hon var banbrytande på 60- och 70-talet med sina elektronikmålningar, är ständigt aktuell och fortsätter med sin nuvarande serie av Irismålningar att hitta nya sätt att arbeta med sitt måleri.

Målningen Kretsfamilj

Det tidiga måleriet är helt inriktat på insidan av elektroniska apparater som konstnären fått, inbjudits att fotografera av eller sett bilder på i facktidskrifter. Wiggen satte ofta samman komponenter hon visuellt fångats av till imaginära maskiner som för en lekman såg trovärdiga ut i sin detaljrikedom. De skulle gått att bygga men fungera inte till något. 

självporträtt Ulla Wiggen

Elektronikmålningarna följdes av en period under 70-talet med målningar av människor, himmel och hav och även av beställda porträtt. Ulla återvände till konsten under 2010-talet efter ett längre uppehåll då hon helt ägnade sig åt sin praktik som psykoterapeut.

fantasimålning kroppsdel av Ulla Wiggen

En serie verk föreställande kroppens inre ledde så småningom fram till de irismålningar som hon arbetar med idag. Efter att under hela sitt konstnärskap arbetat med att noggrant iaktta ansikten, småtekniska detaljer och kroppens uppbyggnad är nu själva ögat och blicken fokus för Wiggen. 

målning av iris

 

Fyra målningar i tunnelbanan av Ulla Wiggen
Spårvägg med fyra av Ulla Wiggens målningarpå Gärdet 2022. Foto: Hans Ekestang
  • Senast granskad: 30 mars 2024

Du kanske också är intresserad av