2021 Marie Vedel

Mouth Complex

Konstväxlingar | 10 juni – 5 september 2021

Med utställningen Mouth Complex på Odenplans tunnelbanestation kan man just nu betrakta träskulpturen Lip Retractor. Konstnären Marie Vedel gör oss uppmärksamma på hur munnen knyter oss samman med världen när vi andas, äter och talar. Skulpturen för tankarna till ett verktyg hos tandläkaren, något som drar läpparna från tänderna, men den är överdimensionerad och tycks vara gjord för en mun i vardera änden.

Verket har också en digital dimension; via en QR-kod når man ett ljudverk, en fiktiv essä där konstnären väver samman sitt intresse för det orala med andra aspekter av kroppen såsom sjukdomsångest och intimitet. Marie Vedel beskriver det såhär: “en kroppslig närstudie av munnen som något som kommunicerar och konsumerar, en kroppsdel som kan upplevas som både torr och fuktig.”

Munnen är en hålighet som fyller många funktioner och förser oss med både det nödvändiga och det överflödiga. är en privat och offentlig plats på samma gång och frågan är om den inte fått en större plats i vårt medvetande under pandemin. Vi skyler den för att skydda andra och uppmärksammar vår andning och saliven mer när masken sitter på. 

Ett verk som kan bjuda in till tankar om vad som påverkar oss i den privata, såväl som den sfär vi delar med många, i en speciell tid med särskilda omständigheter.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av