2022 Sofia Bahlner

Experimania

Konstväxlingar | 9 mars 2022 - 30 maj 2022

Ett materialbibliotek av spillbitar blir till konst

Konstnären Sofia Bahlner vill skapa nya textila strukturer. För installationen som visas i Odenplanmontern har hon samlat restgarner och oansenliga stuvbitar som hon har vävt samman till ett stort flödande konstverk. Ett helt nytt sammanhang för de här återbrukade materialen. Genom att tygbitarna och garnerna mixas, förvrängs och sätts ihop på oanade sätt skapas taktila strukturer som konstnären på förhand inte kan föreställa sig. 

Skulpturen blir till ett stort materialbibliotek där varje tråd bär på sin historia. Dessutom består den av upp till 80 % material som annars skulle slängts. 

Sofia Bahlner har en bakgrund inom mode och haute-couture, ett kunnande hon använder sig av i sina tidskrävande textila konstverk men där tekniker och material ofta används på oväntade sätt. Målet är att skapa något igenkännbart och nytt på samma gång. 

”Hantverket är inte något jag håller konservativt på, jag håller mig nog till väldigt få regler och normer. Jag experimenterar med allt möjligt vare sig man brukar använda de metoderna eller materialen på det sättet.” Säger Sofia Bahlner om sin process med att skapa sina textila verk.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av