2023 Anastasia Savinova

Konstväxlingar | 6 juli - 29 september 2023

Waterwalk Encounters

”Waterwalk Encounters” visas i konstmontern på Odenplans tunnelbanestation, och är skapad av Anastasia Savinova som tog examen från Umeå Konsthögskola 2022. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.

 

Vatten som sammanhållande länk 

I konstmontern på Odenplans tunnelbaneplattform tar en grupp skulpturer plats som alla relaterar till vatten på ett eller annat sätt: sand, snäckor, rep, nät, fiskburar, fjädrar, ankare, fiskedrag, drivved, stenar, havsplast, sjögräs och fiskskinn. Anastasia Savinova arbetar med skulptur och ämnen som kretsar kring platser, ekologier och människans relation till sin miljö. 

”Jag är sju år och leker vid floden. Skal och fjädrar, sand och plastskräp – jag gör pyttesmå varelser som kommer sköljas bort av tidvattnet. Min farfar fiskar i närheten och kastar silverbeten efter silvrig fisk. Jag drömmer om mina vänner som simmar i havet.” 

Odenplan Savinovas installation

Waterwalk Encounters är en fortsättning på ett större arbete som hon kallar “We Swim in One Water”. Det arbetet handlar om vatten som ett sammanlänkande material – geografiskt, biologiskt och filosofiskt. Konstnären väver ihop naturliga och industriella material för att visa hur allt är sammankopplat i vår tid av bräckliga ekosystem och klimatkris. För Savinova har havet alltid varit närvarande och en plats för fantasi: 

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av