Hoppa till huvudinnehåll

Södertälje sjukhus

Diarienummer
AKTNR 231-16084

De äldsta delarna av Södertälje sjukhus är från början av 1900-talet, entrébyggnaden är från början av 1960-talet och den förra större nybyggnationen stod klar 1981. Mars 2017 invigdes den nybyggda sjukhusbyggnaden med tre nya konstnärliga gestaltningar. I takt med att delar av framtidens sjukhus blir klart installeras även lös konst.

Invigning av ny konst 2017

I samband med nyckelöverlämning från bygget av de nya sjukhusbyggnaderna invigdes även de nya konstnärliga gestaltningar som gjorts i samband med investeringen av det nya sjukhuset. Konstnärerna Emma Hartman, Brad Downey och Siri Tolander presenterade sina gestaltningar. Läs mer om konsten i

.

Konst utanför och i entrén
När entrébyggnaden var ny placerades David Wretlings skulptur Kringelförsäljerskan, med sin tydliga anknytning till Södertälje, framför entrén. På samtliga sex avsatser i den centrala trapphallen har Rolf Bergström arbetat med screentryck, måleri och slagmetall på board i verket Trappan.

Byggnaden längs med kanalen
När byggnaden längs med kanalen uppfördes i början av 1980-talet beställdes flera större konstverk till entrén. Konstnären Jan Manker behövde inte gå långt för att hitta inspiration till sin målning Livet genom Södertälje kanal, en skildring av hur det kan ha sett ut på 1800-talet. På motsatta sidan ger Titti Åhs sin bild av kanalen i ett textilt verk.

Utomhus är fyra pelare klädda med emaljmålningar av Gösta Backlund. En bit därifrån finns Marylyn Gierows bronsskulptur Dragkamp som föreställer en pojke och hans häst.

Skulptur möter besökaren vid akutmottagningen
I juni 2010 stod en nyrenoverad akutmottagning klar att invigas med ny entré och ljusa rymliga lokaler. Här har stockholmskonstnären Stefan Otto gestaltat glaspartierna mellan de olika rummen samt gjort en skulptur i form av två omslingrade gatlyktor vid ingången.

 

Innehållsansvarig: Mia Zeeck