Hoppa till huvudinnehåll

Konst på S:t Görans sjukhus

Diarienummer
AKTNR 222-22483

Olle Borg

Klicka på bilden för att starta filmen om "Allt under himlen" av Olle Borg i nytt fönster.
 
S:t Görans Sjukhus är ett centralt beläget akutsjukhus. Placerat mitt på Kungsholmen har dess byggnader successivt vuxit fram. De första patienterna togs emot 1888 då sjukhuset öppnades. Drygt fyra decennier senare var det dags för det utbyggda ”nya” S:t Görans Sjukhus att invigas 1930. Därefter har ytterligare ett antal vård- och behandlingsbyggnader uppförts genom åren.
Varje tid för med sig nya arkitektoniska uttryck. Att gå runt på sjukhusområdet, både inomhus och utomhus, är en tidsresa där olika rumsligheter, färgsättningar och material möts och vävs in i varandra. S:t Görans Sjukhus kan ses som en mosaik av framtidsvisioner från slutet av 1800-talet fram till idag.
En av de mer karaktäristiska byggnaderna är restaurangen Göranterrassen, ritad av den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine. Med sin fantasifulla och detaljrika utformning är den ett utmärkande inslag i miljön. Byggnaden är idag kulturhistoriskt klassad.

 

Ljuskonst visar vägen

En serie ljuslådor med glasfronter lyser upp väggen på fasaden till byggnad 30 och 20 vid nya akutentrén. Ljuset från lådorna bildar ett harmoniskt ljusspel i åtta olika färger. Konstnären Achim Kobe har skapat detta konstverk som förenar ett välkomnande spel med färg, form och ljus och med en vägvisande funktion.

En rad upplysta färgfält löper längs husets vägg nära taket fram till akutingångens entré

En av tegelväggarna är ett konstverk

1989 skapade konstnären Lillemor Petersson verket Stentecken, en konstnärlig gestaltning av dåvarande ambulanshallens fasadvägg mot S:t Göransgatan. Konstverket utgjordes av en 30 meter lång relief bestående av cirka 2 000 skulpterade eller på annat sätt bearbetade tegelstenar. Vid ombyggnaden plockades muren ned och har nu återmonterats i ett nytt projekt tillsammans med konstnären. Nu står nya konstverk av Lillemor Petersson på plats vid S:t Görans sjukhus – en 20 meter lång vågformad tegelvägg och tre stycken fem meter höga tegelskulpturer. Samtliga nya konstverk består av beståndsdelar från det tidigare verket. 

Karaktäristiska fågelskulpturer

Maud Spangenbergs skulpturgrupp Fågelformer i brons har i många år stått framför huvudentrén. Skulpturgruppen har tagits bort tillfälligt i och med ombyggnationer vid sjukhuset, men komåter på plats under 2021. Nio konstnärer har arbetat med de centralt belägna hisshallarna där varje plan har fått sin egen karaktär, till exempel hittar vi på entréplanet Gert Marcus konstverk Färgrum och gränslinjer.

Skulptur som strävar uppåt

Linda Bäckström har gjort en monumental skulptur för en innegård vid nyuppförd byggnad 45. Skulpturen med titeln Larry, ser ut att vara lättare och mjukare än vad den är, och för tankarna till ett fång ballonger som är på väg att sväva upp mot himlen. Skulpturen i gjuten aluminium är döpt efter amerikanen Larry Walters som 1982 tog en flygtur i en trädgårdsstol med hjälp av åtskilliga heliumballonger. Konstnär Linda Bäckström

Från workshop till konstverk

Konstnären Miwa Akabane har med sitt verk JAM medverkat till att gestalta den inre miljön i akutbyggnaden. Grunden till mönsterkonceptet hämtade hon från en gemensam workshop med personalen. En del av verket består av keramiska plattor som bildar en nästan fyra meter lång bild med associationer till årstiderna. Samma mönster, material och färger återfinns i den intilliggande trapphallen men i andra former och format.

I ljuset från vintergatan

I ett ljusschakt vid nyuppförd byggnad 20 svävar fem skulpturer av konstnären Elisabeth Westerlund. Konstverken består av tusentals färgade glaspärlor som har vävts ihop med ståltrådar, och kan förstås som textilier likväl som skulpturer. Dessa glittrande reflekterande konstverk för tankarna till moln, singlande höstlöv, amöbor eller paljettklänningar. Verkets titel, I ljuset från vintergatan, tillför ett kosmiskt perspektiv till konstverket.  Konstnär Elisabeth Westlund

Färgstark väggkonst

Konstnären Disa Rytt har skapat skulpturgrupper till fyra platser i korridor och knutpunkt i gatuplanet. Tre av skulpturgrupperna består av bemålade blankpolerade stålstavar, och en består av färgade ljusarmaturer. Samtliga konstverk kombinerar reflekterande ytor, starka färger och strama former. Disa Rytt har skapat sin gestaltning som en kommentar till ett befintligt konstverk i marmor av Gert Marcus, som är en del av golvet i huvudentrén.Konstverk av Disa Rytt

Restaurang Göranterrassen

Restaurangen har flera konstnärliga gestaltningar; utomhus en plåtskulptur av Lars Millhagen, inne i byggnaden Bernt Rafael Sundbergs svävande Fossil samt en målning av Gudrun Key Åberg och fyra högt sittande skulpturer av Rune Rydelius. Vid renoveringen 2010 kompletterades de med tre tuschmålningar av Susann Brännström.

Sjukhuskyrkan

I sjukhuskyrkans tre fönster har konstnären Renée Lord arbetat med blyinfattat glas. Hon har valt abstrakta, associativa former så att betraktaren ska kunna göra sin egen tolkning av motivet oavsett religion och nationalitet. Till verket hör en skulptur i trä, ett uppförstorat grässtrå. Konstnär Renee Lord

Ärlan och mästaren

Linjerna och de geometriska formerna är ett minne av en solnedgång. Som en solnedgång känns, inte som den ser ut. Lars Olof Loeld (född 1930) har kallats en poetisk alkemist. I filmen berättar Lars Olof om mötet med ärlan som blev betydande. Loelds konst finns på flera sjukhus i länet. På S:t Görans sjukhus kan du se flera verk i Hisshall E. Filmen öppnar i nytt fönster.

aftonhimmel med text av Lars Olof Loeld

Sidan uppdaterad: 2022-11-24