Hoppa till huvudinnehåll

Bokrelease i Hallonbergen Stories

Hallonbergen Stories

Äntligen är det release för boken ”Så här eller så här eller så här” som barnen i dansprojektet har varit med och skapat i samarbete med koreografen Anna Källblad. Hallonbergen Stories är ett dansresidens med fokus på läsutveckling som har pågått under 2020 i Sundbybergs stad och framförallt på Hallonbergens bibliotek.  

Förskoleklasser i Sundbyberg är huvudgruppen som Anna har träffat i workshops under våren och Kulturskolan i Sundbyberg har bidragit med sin danskompetens för att ytterligare stärka projektet. Elever från Vittraskolans förskoleklass deltog även i projektet. Se filmen från boksläppet i Hallonbergen Stories i rutan nedan.

Boken kan lånas på Hallonbergens bibliotek eller beställas kostnadsfritt via e-post från Åsa Fagerlund på Region Stockholm Dans Cirkus. 

Samarbetsparter i residenset är Region Stockholm Dans Cirkus, Regionbibliotek Stockholm, Hallonbergens Bibliotek, Sundbybergs stad och Kulturskolan Sundbyberg.  

Nedan visas även en film från bokreleasen - där barnbibliotekspedagogen Johanna Klöfvermark samtalar med danskonstnären Anna Källblad om hur hon och sexåringarna dansat fram en bok. Anna har fokuserat på hur dans kan skapa text, utforska språket och vilka berättelser som kommer fram genom kroppen. Syftet var också att tillgängliggöra biblioteket som plats och rum för kreativitet.

 

Mer om projektet 

Kan man dansa fram en bok? Vilka berättelser kommer fram då? De frågorna var utgångspunkten för koreografen Anna Källblad när projektet Hallonbergen Stories startade upp som dansresidens i Hallonbergens bibliotek. Tillsammans med sexåringar i Hallonbergen prövas i en konstnärlig process hur dansen kan vara ursprung och leda i ett utforskande av språk och skrivande.   

”Tänk på känslan av att kliva in i ett bibliotek. Långa rader av böcker, långt upp på väggarna, hela vägen ner till golvet. Smala gångar som bildar stigar bland litteraturen och tusentals berättelser. I dessa berättelser finns det mycket rörelse. Hur blir det om vi närmar oss berättelserna just i rörelse, i dans? Detta är min utgångspunkt i projektet Hallonbergen Stories. Vi dansar i biblioteket som ett sätt att närma oss litteraturen; de stora och de allra minsta frågorna som ryms där.” 

Utgångspunkten är att skapa ett dansresidens som kombinerar dans och läsutveckling. Förhoppningen är att fler kommuner ska bli inspirerade och använda likande processer framöver.  

 

Corona ändrade projektets riktning 

Projektet började med workshops i biblioteket, men i och med corona fick projektet ta nya former och elevernas lärare fick ta en mer aktiv roll i projektet. Anna Källblad och eleverna tog med sig ett lass böcker och flyttade ut till närmsta stora yta som fanns tillgänglig - en fotbollsplan. Annas idé är att tillsammans dansa fram en bok som ges ut under hösten. Konstnären Helena Byström är också inkopplad och dokumenterar processen. Med Anna Källblads egna ord:  

”Hallonbergen Stories är ett deltagarbaserat danskonstprojekt som handlar om vad som händer om vi utgår från rörelsen när vi ska sätta ord på en händelse. I projektet prövar vi att dansa fram en bok. Jag ville närma mig läsande utifrån barnet i en skapande situation, av språk och berättelse, i författarrollen, och börja i vårt första språk, rörelsen. Koreografi ordagrant översatt från grekiska kan läsas dansskriva. Det jobbar vi med bokstavligt. Vi dansar, hittar ord, ibland nya, för det vi gör, och utifrån rörelsen skapas så små berättelser. Vad är möjligt, vad är omöjligt och vad blir synligt i spektrat mellan det som sker och det vi skriver eller läser? Jag tänker att boken sen ska gå att låna på biblioteket.”  

Anna Källblad, koreograf  

Läs mer om Anna Källblad på hennes webbplats
 

Innehållsansvarig: Alexander Löckert
Sidan uppdaterad: 2021-02-11