Hoppa till huvudinnehåll

Här är konstnärerna i de nya utställningarna i tunnelbanan

Konstnärer konstväxlingar 2022

Porträtt: Nada Ali, Valeria Montti Colque, Jasmin Daryani, Vidar Francke, Erik Gustafsson och Ulla Wiggen

Konstväxlingar i tunnelbanan skapar ett unikt utställningsrum

I mer än 30 år har det visats tillfällig konst i tunnelbanan. Den tillfälliga konsten är ett komplement till den fasta konsten och växlar en gång om året på stationerna Fridhemsplan, Mariatorget, Slussen, Zinkensdamm och Gärdet. På Skanstull visas en serie av verk på videoskärmarna och på Odenplan visas konst i en större monter av nyexaminerade konstnärer från någon av de nordiska konstskolorna. 

Den röda tråden i de kommande konstväxlingarna är människan i staden. Hur vi formas av miljöerna vi lever i och hur vi samexisterar. Utställningarna skapar berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. Genom bilderna reser vi in i kroppens innersta och ut genom ögat, för att sedan blicka ut mot vardagens fantasier, mänskliga beteenden och en oskriven framtid med ändlösa möjligheter.

                       Ulla Wiggen målning Iris XVIII Line 

Ulla Wiggen: ”Då och Nu” på Gärdets tunnelbanestation oktober 2022 - oktober 2023.

Ulla Wiggen (f. 1942) är en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. Hon medverkar i den internationella konstbiennalen i Venedig 2022 och blev nyligen tilldelad Gannevikstipendiet 2022. På Gärdets tunnelbanestation kommer Ulla Wiggen att visa ett detaljrikt måleri ta oss med på en 60-årig tidsresa genom en bildvärld med både inre och yttre landskap, lika delar fantasi som verklighet. 

                              Jasmin Daryani Foto Lupinus Hirsutus

Jasmin Daryani: ”Passage” på Fridhemsplans tunnelbanestation oktober 2022 - oktober 2023.

Jasmin Daryani (f. 1988 Teheran) bor och arbetar i Stockholm. Hon arbetar med fotografi, film och skulptur och har en masterexamen i konst från Konstfack. Hon är aktuell i den kommande utställningen Ringen bortom mattan på Konstall16/Riksidrottsmuseet.  I en poetisk och tankeväckande fotoserie på Fridhemsplan får vi betrakta en serie frusna ögonblick från olika tider. 

Vidar Francke Robotar sover

Vidar Francke: ”Made by Humans” på Slussens tunnelbanestation oktober 2022 - oktober 2023.

Vidar Francke (f. 1991) är illustratör och animatör utbildad på Konstfack och arbetar med normkreativa frågeställningar. Slussens tunnelbanestation kommer under året ”befolkas” av en serie svartvita teckningar av robotar. Illustratören och animatören Vidar Francke använder robotens anonyma uttryck för att titta närmre på människors beteenden. Lördag 15 oktober har du möjlighet att teckna tillsammans med Vidar i en workshop. Mer information kommer om Världens längsta vernissage.

Valeria Montti Colque Himlajorden på picknick

Valeria Montti Colque: ”Fjärilsvingar ovan betong” och ”Himlajorden på picknick”på Zinkensdamms tunnelbanestation oktober 2022 - oktober 2023.

Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan. Hon arbetar i en mängd tekniker som performance, kollage, fotografi och teckning med en tematik kring tillhörighet och rotlöshet. Hon är även aktuell nu med utställningen Gunnel och Anita på Bas konsthall i Barkarbystaden. För Zinkensdamms tunnelbanestation har Valeria Montti Colque skapat två 11 meter långa kollage fulla med detaljer och symboler där hon väver samman myt, geografi, fantasi och självbiografi. 

Nada Ali pressbild
Nada Ali: "The Making and Breaking of an Icon" på Odenplans tunnelbanestation oktober - december 2022.

Nada Ali (född 1988) har en masterexamen i konst från Kungl. Konsthögskolan och kandidatexamen i fri konst inriktning muralmåleri från universitetet i Damaskus, Syrien. I montern på Odenplans tunnelbaneplattform kan man under en 3-månaders period kunna följa Nada Alis process med att konstruera och återskapa en monumental skulptur i lera. 

Erik Gustafsson Mariatorget

Erik Gustafsson: "Paus mellan tanke och handling" på Mariatorgets tunnelbanestation februari 2022 - oktober 2023.

Erik Gustafsson (f.1987) har en masterexamen i konst från HDK Valand och arbetar med analogt fotografi. Fotografierna på plattformens väggar pulserar i färg. Det är resultatet av ett lekfullt undersökande i en fotostudio där kroppar och material har ställts upp framför kameran. 

Dessutom visas videoverk på Skanstulls tunnelbanestation

I år visas film och rörlig bild på Skanstull av konstnärer som samtidigt ställer ut teckning, kollage och fotografi på andra stationer inom Konstväxlingar. Under det kommande året visas fyra videoverk. Vidar Francke börjar och avslutar perioden med sin animation i två delar, ”Där vi möts”. Däremellan visas Valeria Montti Colques film ”Himlajorden på picknick” och Jasmin Daryanis ”Ljusskygg”.

När den nya konsten är färdiginstallerad bjuds allmänheten in till invigning och ett vernissageprogram med presentationer, konståkningar, konstnärssamtal och teckningsworkshop. Världens längsta vernissage går av stapeln 14-15 oktober och är ett samarbete mellan kulturförvaltningen, AB SL och Spårvägsmuseet. Mer information kommer att publiceras 4 oktober. 

Länk till sidan om alla Konstväxlingar

Publicerad 2022-09-20