Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från filmkonsulenterna

Interiörbild från biografen Folkan i Spånga med en talare framför ridån
 
I höstens nyhetsbrev från filmkonsulenterna kan du bland annat läsa om om nyöppnade biografer i länet, aktuella skolbiotitlar och pågående satsningar inom film för målgruppen barn och unga. Du får tips om regionalt projektstöd, biografmaskinistkurs och mycket annat. Vill du få filmkonsulenternas nyhetsbrev till din e-postadress, fyll i prenumerationsformuläret.

Här är några av nyheterna i korthet:

4 nya biografer öppnar i Stockholms län

Trots att det fortfarande finns utmaningar för bioverksamheter efter pandemin, finns det fortatt stort intresse för att driva biograf i Stockholms län. Kvartersbiografen upplever en renässans! De senaste tillskotten i länets flora av lokala biografer ligger i Hägerstensåsen (Medborgarhuset), Skarpnäck (kulturhuset), Spånga (Folkan Bio) och på Östermalm (återöppnande av anrika Fågel Blå). Filmkonsulenterna bistår löpande med insatser för uppstart eller utveckling av biografverksamheter i hela länet. 

Så får du utvecklingsmedel till filmverksamhet

Arrangerar du skolbio och/eller filmpedagogisk verksamhet för och med barn och unga? Som en del av sina främjande insatser erbjuder filmkonsulenterna utvecklingsmedel för filmverksamhet på skola eller fritid. För hösten 2022 kan arrangörer få utvecklingsmedel för skolbiovisningar som genomförs på biograf och även för filmverksamhet i form av aktiviteter, föreläsningar och workshops. Anmäl ditt intresse senast den 1 november. 

Aktuella skolbiotitlar i Kulturkatalogen

Är du skolbioarrangör och har börjat planera vårens skolbioprogram? Vill du få tips på aktuella skolbiofilmer, eller samlade bokningsuppgifter och filmhandledningar? Nu är Kulturkatalogen fullmatad med nya och aktuella skolbiotitlar som tagits fram av Filmkonsulenternas referensgrupp. Vad sägs om indisk filmnostalgi, en högaktuell skildring av Ukraina 2013 eller en energifylld dokumentärfilm om frihet, jämlikhet och hiphop? Bara för att nämna några av katalogens filmer.

Nu kan du söka regionalt projektstöd inom film

Arbetar du med filmkulturell verksamhet i Stockholms län? Vill du utveckla visningsverksamhet för invånare i länet? Vill du utveckla metoder för att arbeta med film tillsammans med barn och unga? Eller har du en projektidé som innefattar att arbeta med film och delaktighet? 

Den 25 oktober är deadline för att söka projektstöd via kulturförvaltningen Region Stockholm. Projektstöd kan beviljas för tidsbegränsade kulturprojekt som genomförs i länet och kan sökas vid två tillfällen per år. 

De projekt som beviljas stöd från Region Stockholms kulturnämnd ska omfatta en mångfald av kulturella och konstnärliga uttryck, röster och metoder. Projektstöd beviljas ej till filmproduktioner, utan till verksamhet som bidrar till ökad utveckling, tillgänglighet och delaktighet till filmverksamhet för länets invånare. Barn och unga (0-25 år) är en prioriterad målgrupp. 

Så blir du biografmaskinist 

Nu erbjuder vi ännu en omgång av den populära nybörjarkursen för biografmaskinister. Kursen riktar sig till dig som saknar förkunskaper i att visa film för publik men vill lära dig att visa film på "din egen" biograf.
Kursstart är den 18 januari 2023 (klockan 19:00-22:00) och efterföljande kurstillfällen är 15 februari (klockan 19:00-22:00) samt 11 mars (klockan 10:00-14:00). Du behöver kunna närvara vid samtliga tre kurstillfällen.

Frukostträff för kulturutövare om Skapande skola

Är du kulturutövare och vill veta mer om hur du kan erbjuda projekt inom Skapande skola? Vill du utbyta erfarenheter med andra utövare eller starta upp samarbeten med andra kulturformer? 
Länskulturkonsulenterna, i samarbete med Teatercentrum, bjuder in till en frukostträff den 9 december för kulturutövare inom cirkus, dans, film, hemslöjd, musik och teater. Syftet är att skapa ett sammanhang där utövare kan dela erfarenheter med varandra och möjliggöra samarbeten mellan kulturformer. 

BUFF utlyser nationell filmvecka 2023

BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, utlyser en nationell filmvecka den 20-23 mars 2023. Syftet är att inleda samarbeten med kommunala aktörer över landet som arrangerar filmvisningar för barn och unga. Därigenom vill BUFF tillsammans belysa filmkonstens betydelse för målgruppen och medverka till en samlad nationell festivalvecka, med fokus på barn- och ungdomsfilm. Är din kommun intresserad av att visa festivalens filmer som skolbio? Eller vill din biograf samarbeta med BUFF gällande offentliga festivalvisningar under veckan? 

Dessutom tips om:

- Nya filmhandledningar från Filminstitutet

- Filminstitutet utlyser ny omgång krisstöd till biografer - få hjälp i ansökningsprocessen

- Ny tysk film från Goetheinstitutet 

- Filmkunnighetsdagen 1 februari 2023

Filmkonsulenterna tar gärna emot dina tips om aktuella arrangemang, verksamhet eller andra angelägna nyheter inom filmområdet. Skicka ditt tips till Linda Lindgren, e-post: linda.lindgren@regionstockholm.se

Prenumerera på filmkonsulenternas nyhetsbrev

Läs mer om Region Stockholms främjande arbete med film i länet på regionstockholm.se/film