Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från cirkus- och danskonsulenterna

Cirkuskonstnär Emil Dahl jonglerar med ringar

 

I höstens första nyhetsbrev från cirkus- och danskonsulenterna tipsar vi om vad som är på gång i länet och gör nedslag i det främjande arbetet inom cirkus och dans. Här är ett axplock av allt du kan läsa om.

Arrangörs- och scenteknikerutbildning 

Vill du arrangera cirkus, men behöver kunna mer om hur man tar emot och genomför en cirkusföreställning? Cirkusflätan i samarbete med Illimité Agency bjuder in till en heldagsutbildning i att arrangera samtida cirkus onsdag 28 september klockan 09:30-19:00 på Järfälla kulturscen. 

Nätverksträff för Skapande skola-samordnare

Är du administrativt ansvarig för Skapande skola-ansökan i en kommun eller friskola i Stockholms län? Välkommen till höstens regionala nätverksträff, tisdag 20 september klockan 09:00-11:30 på Teams. Länskulturkonsulenterna har bjudit in Kulturrådet för att svara på frågor om rapporten "Ett nytt Skapande skola" och förändringar för ansökningsomgången 2023. Vi får också ta del av hur andra kommuner arbetat strategiskt inom ramen för bidraget, samt utbyta erfarenheter med varandra.

Nytt residens på Gula Villan

Under våren utlystes ett produktionsresidens med inriktning mot street-dansstilar på Gula Villan i Södertälje kommun. Residenset tilldelades Savanna Hanneryd och Justin Herbin. De skapar en föreställning där de utforskar normer, ideal och estetik i dansstilarna krump och popping. Under residenset kommer de att få möta en ung publik i en work in progress-visning.

Utlysning: Communitydans-projekt i Ekerö

Communitydans är en demokratisk metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans. Under 2022/2023 finns det möjlighet för en danskonstnär eller ett danskompani att genomföra ett communitydans-projekt i samarbete med verksamheter i Ekerö kommun. 

Mötesplats barnkultur: Dans och rörelse

Hösten 2022 bjuder länskulturkonsulenterna, tillsammans med Centrum för barnkulturforskning och Teater Tre, in till två mötesplatser på temat scenkonst, dans och rörelse med och för barn och unga.

Tisdag 4 oktober klockan 17:30 berättar Ebba Theorell om sin forskning kring pojkars krigslek utifrån ett dansteoretiskt perspektiv.

Måndag 28 november klockan 17:00 berättar koreograferna Helena Lambert och Sara Lindström Lindhe om Dansbad, en serie sinnliga dansupplevelser utformade specifikt för en målgrupp med funktionsvariationer, anpassad skola.

Cirkus- och dansfrukost på ZebraDans

Är du yrkesverksam cirkus- eller danskonstnär? Cirkus- och danskonsulenternas arrangerar frukostträffar för länets yrkesverksamma utövare inom cirkus och dans. Nästa  träff, torsdag 24 november klockan 9:00-12:00, ses vi på Sveriges enda dansscen för barn och unga, ZebraDans. Vi får höra om ZebraDans verksamhet och konstnärliga arbete med barn i fokus, samt se föreställningen Ne Ne Ne. 

Dansresidens: KOKO i Tyresö kommun

KOKO kommunkoreograf i Tyresö går in på sitt andra halvår. Koreografen Robin Jonsson har under våren bland annat skapat en ljuddanspromenad i Stadsparken och samverkat med biblioteket kring dans och VR. I augusti startade ett projekt med Kulturskolan där ungdomar skapar dansfilm tillsammans med Robin Jonsson, dansaren Nea Landin och filmaren Helene Berg. Det projektet är ett samarbete med både dans- och filmkonsulenterna i Region Stockholm. 
 
Läs hela nyhetsbrevet från cirkus- och danskonsulenterna.

Prenumerera

Cirkus- och danskonsulenternas nyhetsbrev riktar sig till dig som är kulturaktör eller kulturarrangör. Brevet skickas ut fyra gånger per år och innehåller aktuell information om vad som är på gång inom cirkus och dans i Stockholms län.

Vill du ha nyhetsbrevet direkt till din mejl? Fyll i anmälningsformuläret för cirkus- och danskonsulenternas nyhetsbrev.

Läs mer om cirkus

Nyfiken på det främjande arbetet med cirkus i Stockholms län? Besök cirkuskonsulentens sidor på regionstockholm.se.

Läs mer om dans

Vill du veta mer om hur vi arbetar med dans i Stockholms län? Besök danskonsulenternas sidor på regionstockholm.se.

Bild: Emil Dahl jonglerar med ringar. Foto: Einar Kling Odencrants