Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från filmkonsulenterna

Människor som tittar på utomhusbio vid en båtbrygga

Skolbiofrossa, biografteknik, filmpedagogik – välkommen till filmhösten 2022!

Sommaren bjöd på utomhusbio på flera håll i länet och på Fårö hölls ett uppskattat talangutvecklingslabb för biografer. Nu hälsar filmkonsulenterna i Region Stockholm välkomna till en höst full av film i alla former. I filmkonsulenternas senaste nyhetsbrev kan du läsa om skolbiofrossa, fortbildning för filmpedagoger i kulturskolan, utvecklingsmedel för skolbio och filmpedagogik, digitalt ansökningsfika och kurser i biografteknik, med mera.

Sommarbio i Stockholms län

Den 1-13 augusti 2022 genomförde Bygdegårdarnas Stockholmsdistrikt tillsammans med filmkonsulenterna, för andra året i rad, en utomhusbioturné i länet. 13 olika platser som i vanliga fall saknar en plats för filmvisning fick besök av filmkonsulenternas utomhusbioteknik, som kan lånas kostnadsfritt för visningsarrangemang i länet. Det visades film på flera skärgårdsöar, men också på Södertäljes och Norrtäljes landsbygd. 

Biolabb #4: Talanglabb för biografer

Sveriges första talanglabb för biografer genomfördes under Bergmanveckan 2022. Labbet är en del av satsningen Biolabb, en utvecklingsplattform för Sveriges biografer, och arrangerades av filmkonsulenterna i Region Stockholm tillsammans med Film i Skåne och Film i Sörmland. Fyra verksamheter – Bio Bristol (Sundbyberg), Årsta Folkets Hus bio (Stockholm), Cnema (Norrköping) och Kino (Lund) – deltog i labbet, som pågick i tre heldagar parallellt med sommarfestivalen Bergmanveckan på Fårö. 

Film i kulturskola

Allt fler kulturskolor i länet startar upp film som ämne – inte bara som tillfälliga workshops, utan även som regelbundna terminskurser med olika inriktningar och nivåer. Vill ni ha rådgivning kring hur ni kan etablera film som ämne på just er kulturskola, eller vidareutveckla er filmverksamhet, tveka inte att kontakta filmkonsulenterna! 

Läs mer om främjande verksamhet inom filmpedagogik på filmkonsulenternas webbsidor

Är du filmpedagog och arbetar i kulturskolan? Välkommen till en digital fortbildningsserie, som filmkonsulenterna samarrangerar med Filmregionerna och Svenska Filminstitutet. Nästa webbinarium äger rum redan den 1 september och har rubriken Att skapa manus för film.

Dags att frossa i skolbiofilm

Alla som arrangerar eller vill starta upp skolbio i länet är välkomna när filmkonsulenterna bjuder in till skolbiofrossa, tisdag 6 september på Klarabiografen i Stockholm. 

Programmet för dagen innehåller visningar av Mina bröder och jag och Var är Anne Frank samt en digital förhandsvisning av filmen Olga, som utspelar sig i Ukraina 2013 och som idag är tematiskt högaktuell. Inbjudna föreläsare är Statens medieråd, som kommer att presentera hur de arbetar med barnpaneler. Skolbiofrossan gästas även av Svenska Filminstitutet, Smorgasbord Picture House och Edge Entertainment. 

Läs mer om programmet på filmkonsulenternas webbsidor

Utvecklingsmedel – nu för både skolbio och filmpedagogik

Är du arrangör av kultur för barn och unga? Under hösten erbjuder filmkonsulenterna, som en del av sina främjande insatser, utvecklingsmedel för filmverksamhet som riktar sig till barn och unga. Som arrangör kan du få utvecklingsmedel för skolbiovisningar som genomförs på biograf och även för filmverksamhet (aktiviteteter, föreläsningar och workshops) som genomförs på skola eller fritid under hösten 2022. 

Läs mer om utvecklingsmedel på filmkonsulenternas webbsidor

Höstens kurser i biografteknik

Vill du lära dig att visa film på biograf, eller fördjupa de kunskaper du redan har? Anmäl dig till en kurs i biografteknik. Under hösten startar både en nybörjarkurs och en fortsättningskurs. Nybörjarkursen riktar sig till dig som inte har några förkunskaper men vill lära dig att visa film på biograf. Fortsättningskursen riktar sig till dig som kan visa film för publik men vill fördjupa dina kunskaper och ta ett större ansvar för tekniken på biografen. Kurserna omfattar tre halvdagar och du förväntas genomföra övningar i maskinrummet mellan kurstillfällena. 

Läs mer om kurserna i biografteknik på filmkonsulenternas sidor

 

Läs hela filmkonsulenternas nyhetsbrev augusti 2022

Vill du få filmkonsulenternas nyhetsbrev till din mejladress? Fyll i prenumerationsformuläret.

 

Besök filmkonsulenterna i Region Stockholm på webben

Snart flyttar vi in på regionstockholm.se

Snart kommer kultur.regionstockholm.se flytta till Region Stockholms nya webbplats. Just nu arbetar vi med att föra över vårt innehåll och vill gärna veta vad du tycker.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng