Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från filmkonsulenterna

En bild som visar en biografsalong med publik.


 

Filmkonsulenterna i Region Stockholm riktar blicken framåt mot 2023, med nya och återkommande erbjudanden för att främja visning och spridning av film samt filmverksamhet för barn och unga. I filmkonsulenternas senaste nyhetsbrev kan du till exempel läsa om en helt ny webbutbildning för biografmaskinister, vårens Skolbiofrossa och utvecklingsmedel för återstart av filmverksamhet för barn och unga. 

Här följer en sammanfattning av nyhetsbrevets innehåll. Vill du prenumerera på nyheter från filmkonsulenterna, fyll i prenumerationsformuläret.

 

Stärk din biograf med ny webbutbildning

Biograferna i Stockholms län behöver fler som är utbildade i att visa film. Nu kan du som arbetar på en biograf i länet gå en kostnadsfri webbutbildning för att bli biografmaskinist. Filmkonsulenterna har tillsammans med Riksföreningen Biograferna tagit fram den första webbutbildningen som riktar sig direkt till biografer. Syftet med kursen är att öka den tekniska kompetensen och i förlängningen stärka biografernas arrangörskap.

Till kursen på Riksföreningen Biografernas webbplats

Läs mer på filmkonsulenternas webbsidor

 

Utvecklingsmedel för skolbio och filmpedagogik

Arrangerar du filmverksamhet för barn och unga och vill satsa på en återstart efter pandemin? Nu kan du anmäla intresse för utvecklingsmedel våren 2023. Filmkonsulenterna erbjuder två former av utvecklingsmedel, som med fördel kan kombineras: Ett för skolbiovisningar som genomförs på biograf och ett för filmpedagogisk verksamhet i skolan eller på fritiden.

Syftet med utvecklingsmedlen är att stötta arrangörer och skolor i länet i att återstarta skolbio och/eller filmpedagogisk verksamhet efter pandemin. Vi ger besked om utvecklingsmedel den 1 februari 2023, men du kan redan nu anmäla intresse för medel till insatser under våren. Anmäl ditt intresse för utvecklingsmedel senast den 23 januari 2023.

Läs mer om utvecklingsmedel på filmkonsulenternas webbsidor

 

Så kan du erbjuda filmsommarjobb till unga

Planerar din kommun eller kulturskola att erbjuda filmsommarjobb för unga 2023? Vill du anlita en professionell filmare som handledare? För att ge unga möjlighet att prova ett konstnärligt yrke, erbjuder Region Stockholm kommuner i länet att ta del av handledarersättning för sommarjobb inom film, men även inom dans, hemslöjd och musik. Handledarersättningen är 3 000 kronor per ungdom och sommarjobbsplats. Filmkonsulenterna erbjuder dessutom kostnadsfritt lån av teknik, förmedling av filmare och rådgivning kring upplägg. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller vill ha råd!

Anmäl intresse för handledarersättning senast den 20 januari 2023.

Läs om kultursommarjobb på länskulturkonsulenternas webbsidor

 

Digital ansökningsworkshop: Skapande skola

I början av februari 2023 är det dags att skicka in ansökan om Skapande skola-bidrag för nästa läsår. Vill du få rådgivning, tips och stöd inför ditt arbete med ansökan? Eller konkreta förslag på hur du kan arbeta med olika kulturformer? Då ska du anmäla dig till länskulturkonsulenternas digitala ansökningsworkshop den 11 januari 2023.
Datum: Onsdag den 11 januari 2023
Tid: Klockan 09:00-12:00
Plats: Teams

Mellan klockan 10:00 och 12:00 erbjuder vi enskild rådgivning. Skriv i din anmälan vilken / vilka kulturformer du vill fördjupa dig i. 

Till mer information och anmälan på länskulturkonsulenternas webbsidor

 

Så blir du biografmaskinist

Nu erbjuder vi ännu en omgång av den populära nybörjarkursen för biografmaskinister. Kursen riktar sig till dig som saknar förkunskaper i att visa film för publik men vill lära dig att visa film på "din egen" biograf.

Kursstart är den 18 januari 2023 (klockan 19:00-22:00) och efterföljande kurstillfällen är 15 februari (klockan 19:00-22:00) samt 11 mars (klockan 10:00-14:00). Du behöver kunna närvara vid samtliga tre kurstillfällen.

Till mer information på filmkonsulenternas webbsidor

 

Vill du starta film som ämne i kulturskolan?

I samarbete med Filmregionerna och Svenska Filminstitutet bjuder filmkonsulenterna in till ett webbinarium som riktar sig till dig som leder och utvecklar kulturskolans verksamhet.
Allt fler kulturskolor erbjuder filmverksamhet. Filmskapande kan attrahera nya målgrupper, etablera kulturskolan på nya platser och bidra med nya arbetsformer. Möt Mikael Källarsson och Lise-Lott Adolfsson från Eskilstuna kulturskolasom delar med sig av konkreta erfarenheter av filmverksamhet sedan starten 2021. 

Datum: Tisdag den 17 januari 2023
Tid: Klockan 10:00-11:30
Plats: Digitalt

Till anmälningsformulär: Webbinarium om film i kulturskolan

 

Fler kommande evenemang

 

Skolbiofrossa 7 februari

Boka redan nu in tisdagen den 7 februari 2023 – då bjuder filmkonsulenterna i Region Stockholm in till Skolbiofrossa på Filmstaden i Sickla. Programmet är inte satt ännu, men vi kan utlova en fullspäckad heldag med inspirerande och spännande samtal, gäster, exklusiva förhandsvisningar av aktuella skolbiofilmer och ett studiebesök på Dieselverkstaden.
Redan nu kan du anmäla dig till vårens Skolbiofrossa via formuläret nedan.
Datum: Tisdag den 7 februari 2023 
Tid: Klockan 09:00-17:00
Plats: Filmstaden, Sickla

Till anmälningsformulär: Skolbiofrossa

 

Film på bibliotek 22 februari

Varmt välkommen till en heldag om att se, samtala om och skapa film på bibliotek.
Filmkonsulenterna, Regionbiblioteket och Filminstitutet bjuder in bibliotekarier i länet till en inspirerande dag på Filmhuset. Förvänta dig goda exempel från bibliotek, information, nyheter och förhoppningsvis massor av nya idéer!
Redan nu kan du anmäla dig via formuläret nedan.
Datum: Onsdag den 22 februari 2023 
Tid: Klockan 09:00-16:00
Plats: Filmhuset

Till anmälningsformulär: Film på bibliotek

 

Om Region Stockholms filmkonsulenter

Filmkonsulenterna har i uppdrag att främja filmverksamhet i Stockholms län och arbetar inom områdena visning och spridning av film samt film för barn och unga. 
 
Besök filmkonsulenterna på regionstockholm.se/film