Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från hemslöjdskonsulenterna

Rötning av lin

 

I hemslöjdskonsulenternas senaste nyhetsbrev får du en inblick i arbetet med att etablera slöjdnoder i länet och med att stärka nätverket av slöjdhandledare. Arbetar du som arrangör eller pedagog i skolan eller förskolan och vill beställa tjänster av slöjdhandledare? Ta kontakt med hemslöjdskonsulenterna!

Här är några axplock ur innehållet i hemslöjdskonsulenternas nyhetsbrev september 2022.

5 slöjdare har residens i Järfälla och Norrtälje

Slöjdresidens i samarbete med Järfälla och Norrtälje kommuner pågår nu för fullt. I Järfälla arbetar tre personer med ull som material och i Norrtälje fokuserar två träslöjdare på förmedling av slöjdkunskaper. Syftet med residensen är att långsiktigt förankra slöjden som kulturuttryck i Järfälla och Norrtälje, samt att skapa noder för hemslöjd i länet. 

4 nya slöjdprogram att boka 

Arrangerar eller bokar du kulturaktiviteter i en kommun eller skola, och vill ha mer slöjd? Nu finns det fyra nya slöjderbjudanden i Kulturkatalogen, Region Stockholms digitala utbudskatalog. Genom Kulturkatalogen kan kultursamordnare och andra arrangörer beställa föreställningar och skapande aktiviteter för barn och unga. 

Nätverket för dig som är slöjdhandledare

Vill du utveckla din slöjdverksamhet? Gå med i hemslöjdskonsulenternas nätverk för slöjhandledare! Tre nätverksträffar hålls under hösten:

  • 28 september klockan 14:00-16:00
  • 24 oktober klockan 17:00-19:00
  • 30 november klockan 14:00-16:00

Grunden till nätverket utgörs av personer som gått en slöjdhandledarutbildning. Nätverket är öppet för alla som vill utveckla sin verksamhet och erbjuda sina tjänster genom att handleda barn, unga och vuxna.

2 tips inom textil hemslöjd i länet

Heldag med fokus på ull
Är du slöjdare och vill fördjupa dina kunskaper i ull? Lördag 1 oktober arrangeras Kul med ull i Huset på höjden i Jakobsberg. Föreläsningar, workshops, nya och tidigare utställare och hantverkare, alla med ull som gemensam nämnare. I Huset på höjden kan du också möta våra deltagare i slöjdresidenset Plats för ull.

Linberedning i Stockholms län
I projektet 1 kvm lin närmar det sig beredning. Du som har sått och eller skördat lin tidigare och vill få hjälp eller tillgång till redskap för att bereda ditt lin har flera möjligheter i höst. Hemslöjdskonsulenterna har sammanställt en lista med olika aktörer och platser i länet.

Fortbildning för slöjdlärare

Save the date: 31 oktober
Hemslöjdskonsulenterna planerar en fortbildningsdag för slöjdlärare under höstlovet, måndag 31 oktober. Dagen kommer att delas upp i två parallella praktiska pass (enklare metallgjutning och lagning av textilier) och har vissa gemensamma teoretiska inslag (hållbarhet och nya läroplanen bland annat). 

Vill du få hemslöjdskonsulenternas nyhetsbrev?

Är du intresserad av hemslöjdskonsulenternas verksamhet och samarbeten? Prenumerera på hemslöjdskonsulenternas nyhetsbrev. Det kommer cirka 4 gånger per år.
Anmäl dig till nyhetsbrevet

Hemslöjdskonsulenterna är en del av kulturförvaltningen Region Stockholm och har i uppdrag att främja slöjdverksamhet i Stockholms län. 
Besök hemslöjdskonsulenterna på webben