Hoppa till huvudinnehåll

Upplev kultur i länet i sommar! 

Utomhusbio

Foto: Hanna Anirra/Stockholms filmfestival

DELA GÄRNA SIDAN

Från Grisslehamn i norr till Utö i syd – här får du tips på kultur att uppleva i sommar!

Nu är det semestertider för många och ett perfekt tillfälle att ge sig ut och upptäcka allt kulturutbud som länet har att erbjuda. Här har vi samlat några sommartips från aktörer med kulturnämndens stöd.  Rubriklänkarna öppnas i nytt fönster i din webbläsare.

UTSTÄLLNINGAR

Litiumfestivalen på Utö  
Konstnärerna David Larsson, Hanna Ljungh och duon Gidensson/Londre genomför Litiumfestivalen – ett publikt konstnärligt event- och utvecklingsarbete på plats på Utö. Festivalen riktar sig till boende och besökare på Utö sommaren 2022. I konstworkshoppar sker dialog kring grundämnet litium och dess användning i samtiden, energiomställning, batterier och mental hälsa.   

Utställning på Mörby gård, Ornö  
Under perioden 6 - 28 augusti visas utställningen Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn på Mörby gård på Ornö. Det arrangeras guidade visningar och kreativ verkstad för barn.  

Utställning ”Havet som omger oss"
Stockholms läns bygdegårdsdistrikt i samarbete med Björkö Konstnod visar utställningen Havet som omger oss. Utställningen fokuserar på relationen mellan människan och havet, om ansvarstagande handlingar och perspektiv. Utställningen syftar till att genom konsten skapa mötesplatser och engagemang kring lokalt angelägna frågor.  


MUSIKTEATER

Sångspel på Albert Engströmgården i Grisslehamn 
På Albert Engströmgården i Grisslehamn sätts under sommaren upp ett sångspel om Evert Taube med titeln Dödens Kyss.  

Sommarteater på Kullsta
Roslagsteatern i Kullsta norr om Norrtälje spelar för sjuttonde året i rad sommarteater i hjärtat av Roslagen. Under juli och augusti spelas en fars i två akter. Full fart, spring i dörrar, missförstånd och hjärtliga skratt i grönskande 1800-talsmiljö utlovas.   


MUSIK

Sommar i Konserthuset

Utställning med Kent Wisti, guidade visningar och minikonserter med unga sommarmusiker.

Jamaican Independence Festival 
Den 6 augusti 2022 hålls Jamaican Independence Festival med livemusik och aktiviteter vid Lappis beach, Lappkärrsberget.   

Lilla Oraklet i Vitabergsparken  
Projektet Lilla Oraklet är en nyskriven operett av Dramageddon på svenska som driver med teaterns kulturpolitiska ansvar. Operetten framförs genom 24 högtalare i Vitabergsparken under perioden 18 augusti - 2 september.   

Fasching ordnar jazzkonserter på Skeppsholmen
Under tretton sommarkvällar huserar Fasching In Bloom, med jazzkonserter i ArkDes och Moderna Museets gröna trädgård på Skeppsholmen. ⁠  

Marknaden Fools Gold
Den 20 augusti 2022 anordnas Fools Gold, en festival och marknad för fristående skivbolag i Tantolunden.  

Gränslandet symfonisk fest
En explosiv och maximalistisk symfonisk dansmusikfest intar klubben Trädgården på Södermalm i Stockholm 19 - 20 augusti 2022. 


FILM

Sommarbio med Stockholms Filmfestival 
Stockholms Filmfestival arrangerar sommarbio i Rålambshovsparken 17 - 21 augusti 2022. 

Filmstadens dag
Den 28 augusti 2022 hålls Filmstadens dag i Solna. Dagen erbjuder chans att prova på filmtekniker i Filmstadens verkstäder, guidade visningar, filmsamtal och filmvisningar. 

Tiny Tempo dokumentärfilmsvisning
Tempo dokumentärfilmfestival gästar Möja bio med Tiny Tempo. Den 14 juli 2022 visas filmen Calendar Girls vid Möja Dansbana. 

Utomhusbioturné arrangerad av Stockholms läns bygdegårdsdistrikt
Utomhusbioturné i anslutning till bygdegårdar i länet, på landsbygd och skärgårdsöar. Bygdegårdarnas egen filmkonsulent i samverkan med Regionen Stockholms filmkonsulenter gör ett urval av kvalitetsfilmer.   


Sidan uppdaterad 2022-06-28