Hoppa till huvudinnehåll

Utflyktstips inför höstlovet

Hågelbyparken, foto: Cecilia Pantzar

Stockholms läns museum har samlat tips på intressanta platser att upptäcka under höstlovet. 

I Stockholms län finns en mängd intressanta besöksmål att uppleva. Genom Stockholms läns museums webbplats kan du få inspiration till att ge dig ut på utflykt eller uppleva platser hemifrån genom de digitala guiderna.
 

Upptäck länet - Digitala guider

De digitala guiderna ger dig chans att uppleva platser som Villa Foresta, Engelska parken i Sollentuna, Stora Skuggan eller Hagalund.

Se alla digitala guider på länsmuseets webbplats

 Förutom de digitala guiderna har Stockholms läns museum satt ihop en lista med besöksmål runt om i länet. Klicka på respektive rubrik för att läsa mer om utflyktsmålen.

 

Hågelby gård 

Hågelby gård vid sjön Aspen i Botkyrka är ett populärt besöksmål för både stora och små.  

 

Tumba bruk 

Sveriges Riksbank lät 1755 anlägga Tumba bruk vid ett av Tumbaåns vattenfall. Här tillverkade Riksbanken sedelpapper i egen regi för att försvåra för falskmyntare. 

 

Birka och Hovgården

Den vikingatida handelsplatsen Birka på Björkö är tillsammans med Hovgården på Adelsö ett av Sveriges världsarv. 

 

Görväln, skulpturpark 

Görvälns slott vid Mälaren är en herrgårdsmiljö med byggnader från 1650-talet och fram till början av 1900-talet. 

 

Pythagoras

Motorfabriken Pythagoras i Norrtälje är ett levande industriminne från tidigt 1900-tal. Den var en gång Norrtäljes största industri med över 80 anställda. 

 

Forn och naturstig vid Täby prästgård 

Den tre kilometer långa forn- och naturstigen genom Täby prästgårds hagmarker går förbi lämningar av mänsklig verksamhet från bronsåldern fram till våra dagar. 

 

Kulturspår i Botkyrka 

I norra Botkyrka finns tre kulturspår som via skyltar berättar om spännande kulturmiljöer i Norsborg, Hallunda och Fittja. Till kulturspåren hör även ljudfiler med personliga berättelser från människorna som bor och verkar på platserna.