Hoppa till huvudinnehåll

Konst

Ny Konstväxling på Odenplans t-bana

snäckskultpur av Anastasia Savinova Odenplan juli 2023

Ny Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

Den 6 juli 2023 öppnar utställningen ”Waterwalk Encounters” på Odenplans tunnelbanestation. Konstnären Anastasia Savinova tog examen från Umeå Konsthögskola 2022 och är den som fått uppdraget att ställa ut under sommaren inom ramen för Konstväxlingar. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.

Här är konstnärerna som får gestaltningsuppdrag på Sös och Danderyds sjukhus

Södersjukhuset  från ovan.

 

Tilldelade gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset

I oktober 2022 utlyste kulturförvaltningen sju gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset. Varje gestaltningsuppdrag omfattar en vårdavdelning med 24 vårdrum samt väggpartier på strategiska platser. Utifrån 623 inkomna intresseanmälningar från yrkesverksamma konstnärer har sju konstnärer/konstnärsduon valts ut för genomförande. Gestaltningarna beräknas färdigställda 2025. 

Här är konstnärerna i höstens Konstväxlingar i tunnelbanan

Fem konstnärer i Konstväxlingar 23-24

Bild övre raden: Arrias, Hayes. Nedre raden: Ekman, Magassa och Kanthi.

Personliga historier sprider värme i höstens Konstväxlingar 

Kulturförvaltningen presenterar här de konstnärer som är utvalda för utställningar på fem stationer i tunnelbanan. Utställningarna pågår under 1 år.​

Ny konstväxling på Odenplan bjuder in till dialog

konstnär Niels Munk Plum

Ny utställning på Odenplans tunnelbanestation 

Den 14 april 2023 öppnar en ny utställning i Odenplanmontern, ”Rigid Room”, av den köpenhamnsbaserade konstnären Niels Munk Plum. Han tog examen från Malmö Konsthögskola 2022 och mellanlandar i Stockholm för att installera utställningen innan han flyttar till San Fransisco. Utställningen pågår fram till 2 juli 2023.

Konsten är en dialog 

Ny utställning på Skanstulls tunnelbanestation

stillbild ur filmen Ljusskygg av Jasmin Daryani

Ny konstväxling

Fram till 30 juni 2023 kommer videokonstverket "Ljusskygg" av Jasmin Daryani att visas i entréhallen på Skanstulls tunnelbanestation.

Inbjudan till Gestaltningsuppdrag röntgenkliniken på Södersjukhuset

Skiss av observationsrum

Illustration LINK arkitektur AB, AFRY

Region Stockholm bjuder in yrkesverksamma konstnärer att anmäla intresse för gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset.

Gestaltningsuppdraget avser byggnadsintegrerade verk på röntgenkliniken i byggnad 65 på Södersjukhuset.  Konstnären jobbar under en kort intensiv arbetsperiod med god budget i nära samarbete med vårdpersonal och patientgrupp.

Beslut om gestaltningsuppdrag

Porträtt Ida Röden

Foto: Jens Andersson

Kulturnämnden har beslutat att tilldela gestaltningsuppdraget till konstnär Ida Rödén. Det var i juni 2022 som kulturförvaltningen utlyste konstnärligt gestaltningsuppdrag till Barnregionvården vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. 261 intressenmälningar kom in. Konstrådgivare är Paola Zamora. Gestaltningsprojektet leds av Finbar Krook Rosato, projektledare på kulturförvaltningen.

Delta i enkät om konsten

Foto Ryan Stone unsplash

 

Hur uppfattar du konsten i tunnelbanan?

Kulturförvaltningen ansvarar för urval och produktion av utställningar i tunnelbanan. Nu genomför vi en enkät för att få veta mer om hur väl resenärerna känner till konsten.

Vi hoppas att du vill hjälpa oss genom att svara på 10 frågor. Enkäten är anonym och inga personuppgifter sparas. Tack på förhand!

Länk till enkäten

 

Utlysning av fem gestaltningsuppdrag på Danderyds sjukhus

DS byggnad 61

Kulturförvaltningen utlyser fem gestaltningsuppdrag för ny vårdbyggnad på Danderyds sjukhus.

Uppdragen avser fem olika våningsplan med vårdverksamhet. Den nya byggnaden ska stå klar 2025. De konstnärliga uppdragen handlar framför allt om gestaltning av ett antal utvalda väggpartier i de allmänna delarna på avdelningen. Aktuella ytor att arbeta på är  korridorerna samt ett högre sittande väggparti som löper runt avdelningens mittkärna – en fris.   

Välkommen på Världens längsta vernissage

Nada Ali pressbild
Genom ett två dagar långt vernissageprogram får vi möjlighet att lyfta fram de tillfälliga utställningarna i tunnelbanan, som på ett så unikt sätt gör konsten tillgänglig för stockholmare och resenärerna i tunnelbanan. Tillsammans erbjuder vi en konstresa i ett unikt utställningsrum som sträcker ut sig på längden. Vi ses under mark!

Världens längsta vernissage är ett samarbete mellan kulturförvaltningen, trafikförvaltningen och Spårvägsmuseet. Varmt välkommen!

Sidor