Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar på Fridhemsplan

Diarienummer
AKTNR 3072-21378
Fridhemsplan_Martha Ander

Martha Ander
Ta plats
Fridhemsplan | oktober 2021 – oktober 2022

När Martha Ander är ute och fotograferar är det inte enbart för att söka intressanta platser eller situationer, utan minst lika mycket för att glömma sig själv. Motiven hon möter tar henne framåt och hon uppskattar att inte veta vart hon är på väg. Här tar vi del av några unika ögonblick som hon fångat när hon rört sig genom Stockholm.

Martha Ander är född 1951, är utbildad på Konstfack och verksam i Stockholm.

Stockholmsmotiv. Fotograf Martha AnderStockholmsmotiv 2. Fotograf Martha AnderStockholmsmotiv 3. Fotograf Martha Ander
Utställningen pågår till september 2022. 

 


 

Med kameran som tröst

Fridhemsplan | oktober 2020 - oktober 2021

Utställningen Med kameran som tröst består av dokumentära fotografier av konstnären Carl Johan De Geer (f. 1938) som mellan 1968 och 1972 försörjde sig som fotograf. Han gjorde uppdrag åt bland andra tidskrifterna ”Puss” och ”Se”.  

Ett par bilder återger scener från den omtalade Gärdesfesten 1970 där musikern Bo Anders Persson kan ses diskutera med polisen. De Geer har också dokumenterat en aktion mot bostadsbristen som han också var med att arrangera på Odenplans tunnelbanestation.  

Carl Johan De Geer berättar om den här tiden: ”Det rådde stark bostadsbrist bland unga stockholmare. Ett av fotografierna är ett självporträtt från min rivningslägenhet på Folkungagatan. 1969, efter 11 år i bostadskön och omkring 10 flyttar, hade jag fått en bostad med kontrakt. Utan badrum, varmvatten eller centralvärme. Fotogenkaminen och dunkarna syns till höger i bilden. Väggen avspeglar mitt tidigare yrke under 60-talet, som textil formgivare.” 

1972 förlorade Carl Johan De Geer nästan alla sina uppdragsgivare då flera tidningar krisade eller lades ner. Därefter försörjde han sig som filmare. I ett par av bilderna i utställningen ges en inblick i inspelningen av tv-serien Tårtan 1972.

Carl Johan De Geer föddes 1938 i Kanada och tillhör en adelssläkt. Har i flera verk arbetat med familjens historia och tagit sig an samhällskritiska frågor. Han är utbildad vid Konstfack och har ett långt och mångsidigt konstnärskap. Vid sidan av att arbeta med formgivning, fotografi och konst har han också gjort tv-program, varit med och startat tidningen PUSS och var en av de tio som grundade den svenska formgivargruppen 10-gruppen. 

Fotograf Carl Johan De Geer_kårhuset

Fotograf Carl Johan De Geer_polis framför bil

Fotograf Carl Johan De Geer_Med kameran som tröst

perrongen på Fridhemsplan_Fotograf Hans Ekestang


Sidan uppdaterad: 2022-09-2o B15G