Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar på Gärdet

Diarienummer
AKTNR 3048-21207
Gärdet_Przemek Pyszczek_Foto Hans Ekestang

Foto Hans Ekestang. Syntolkning: Perrong med serie av bilder. 

Przemek Pyszczek
Windows on the World (2021)

Gärdet | september 2021- september 2022

Przemek Pyszczek arbetar ofta med digitala förlagor. I bildserien Windows on the World skapar skuggorna en illusion av tredimensionalitet. Bilderna refererar till fönster med säkerhetsgaller som konstnären dokumenterat på resor genom sitt hemland. När vi tittar in genom fönstren möts vi av livliga och glada färger, en palett konstnären hämtat från modernistisk arkitektur i Polen. I fälten skymtar man en svunnen tid. 

Pyszczek har använt sig av arkivbilder från efterkrigstiden (1950 till 1980-talen), en tid av återuppbyggnad i Polen. I fotografierna är framtidstro och hopp är ett övergripande tema. Detta går hand i hand med vad den modernistiska arkitekturen i bakgrunden representerade under denna period och dess igenkännbarhet globalt.

Konstnären intresserar sig av dessa bilders tvetydighet: att det är både en glimt i ett specifikt lands historia och samtidigt visar något som skulle kunna äga rum varsomhelst under den perioden. För Pyszczek personligen så blir bilderna portaler till en tid och plats som han har kopplingar till, främmande och bekanta på samma gång. Det är den känslan han vill framföra till resenären på tunnelbanan, här är en vardag som är lik vår egna men annorlunda.

Przemek Pyszczek är född 1985 i Polen är verksam i Tyskland och Polen och är utbildad i Kanada. Hans konstnärliga arbete utgår från en östblocksestetik och modernistisk arkitektur. Skulpturerna som han är mest känd för är ombyggda klätterställningar från barndomens Polen. Han förenar arkitektoniska element med en lekfull färgpalett med klara konstruktivistiska kopplingar. 

Länk till konstnärens webbplats.


 Lisa Lundgren
”Man går upp på scenen, tar av sig hatten och bugar, sedan går man av” (2019-2020) 

Gärdet | september 2020 - september 2021

“-Det är själva livet, sa pappa. Det fastnade. Jag tänker på att livet upprepar sig om och om igen. Inte för var och en men för oss alla som helhet. Det är bara den korta tiden på scenen som vi alla gör olika men på samma gång nästan likadant. Det handlar om livet och döden, som går hand i hand. Precis som med mig och mitt måleri. Jag målar det som går bredvid mig eller det som befinner sig inom mig.” 

Lisa Lundgren är född 1987 i Ödenäs, nu bosatt och verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm (examen 2019).  Hon målar tunna skikt med olja på rå duk preparerad med harlim. Processen gör att målningarna nästan ser vävda ut och delar av duken lämnas ofta omålad. 

Konst 2 Gärdet av Lisa Lundgren_Foto Hans Ekestang
Foto Hans Ekestang. Syntolkning: Perrong med tegelgolv och kakelväggar. Rakt fram i bil syns fyra konsttavlor på rad. Motiven är olika scener.

In English

“Get up on stage, take your hat off and bow, then leave” (2019-2020) 

This is life itself, Dad used to say. It stuck with me. I keep thinking that life repeats itself over and over. Not for everyone but for all of us as a whole. What we do on our short time on stage differs with small variations. It's about life and death, they go hand in hand. Just like my painting and me. I paint what goes on next to me or what is inside me. 

Working with oil on raw linen prepared with glue, Lisa Lundgren has a degree from the Royal Institute of Art in Stockholm (2019). 

Tillbaka till kulturförvaltningens webbsida för Konstväxlingar


Senast uppdaterad: 2022-09-05 B15G