Musik och hälsa

Musik kan vara ett lustfyllt, fysiskt och socialt redskap som kan känslor och bidra till självtillit och ökad kommunikationsförmåga.

I Sverige finns det ett nätverk för musikterapeuter och det sker forskning och studier om musikterapins positiva effekter.

Musikterapi kan användas för att ge barn och unga en plats att bearbeta trauma och sjukdom. Terapin är anpassad efter barnets behov, där de får välja aktiviteter som att spela, sjunga eller prata. Musikterapeuten fokuserar på barnets styrkor och låter dem uttrycka sig genom musik.

Forskning visar att musik påverkar olika delar av kroppen och bidrar till välmående. Barn behöver vara barn även när de är sjuka eller utsatta. Musik är en motiverande och engagerande form av terapi som låter barn uttrycka sig utan att behöva prata om sina problem. Musikterapi passar för barn i olika livssituationer, från sjukhusvistelser till svåra sociala förhållanden eller funktionsnedsättningar. Det är viktigt att respektera barnets val och gränser i terapin.

Vill du veta mer om musikterapi så kontakta Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm. 

Innehåll