Hoppa till huvudinnehåll

KOKO/Kommunkoreograf

Diarienummer
AKTNR 2865-15948
Koko kommunkoreograf
KOKO/Kommunkoreograf är en modell för att stationera en koreograf i en kommun i Stockholms län. Den här formen av residens gör att dansen kommer nära kommuninvånarna. 

Modellen KOKO skapades för att inspirera och underlätta för kommuner i Stockholms län att ha dansresidens. Genom att utforska mötet mellan danskonstnär och kommun har KOKO öppnat upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas både som kommun och danskonstnär. 
 

Modellhandbok som stöd

rapport_koko

Klicka på bilden ovan för att läsa eller ladda ner en modellhandbok om KOKO/Kommunkoreograf.

Modellhandboken fungerar som ett stöd för kommuner som vill arbeta med en kommunkoreograf. 

 

Dansresidens i kommuner

 
Vallentuna får KOKO-kommunkoreograf 2021   

Dansgruppen Arkolog8 blev utvald att ta plats som kommunkoreograf i Vallentuna under nästa år. Med olika projekt kommer de att arbeta med att förankra dansen bland invånarna. Katastofprojektet och Stilla färd stämmer bra överens med kommunens mål kring mod, demokrati och friluftsliv. Störst fokus under året kommer att ligga på att utveckla föreställningen To Bee-en hyllning till bina och om människans beroendeställning och relation till bin och andra pollinerare. Framförallt kommer de att arbeta med elever i mellanstadiet men även andra grupper som Kulturskolan, fritidsgårdar och Vallentuna Bibliotek. 

“Först och främst är det viktigt att vi är på plats, att vi är synliga genom kommunikation och olika händelser. Vi vill möta och skapa relation till barn, unga och vuxna som kan bli en del av arbetet under året. Att barn och unga får vara med och skapa utifrån egna initiativ, lust och idéer blir också mycket viktigt för möjligheten att göra avtryck. Deltagarna får utforska temat på sitt eget vis genom våra förslag. Det kan skapa en inkluderande och gemensam process.” Arkeolog8

Läs mer om Arkeolog8 på deras webbplats.

Följ KOKO på Instagram
Där kan du just nu följa årets KOKO; ReACt! i Norrtälje kommun.  
Norrtälje kommun och ReAct!

Under 2020 är danskompaniet ReAct! kommunkoreograf i Norrtälje kommun. De kommer skapa dansfilm och ha premiär för en ny interaktiv utomhusföreställning om kommunikation. 
KOKO ska erbjuda dans till många invånare på flera platser i Norrtälje kommun. Läs mer här.

Huddinge kommun och JELNEK

I Huddinge engagerades JELNEK Dance Company för 2018. JELNEK har bedrivit sin dansverksamhet framförallt i Skogås, Centrala Huddinge och Vårby och mött barn och unga genom workshops, fokusgrupper, föreställningar. De verkade både på skoltid främst för åk 6-7 och på fritiden samt under loven och samverkade med föreningslivet och kommunala aktörer. Arbetet utgick från jämlikhetsaspekter och mötet mellan olika former av rörelse där dansen blir den sammanhållande länken. De ville skapa möten mellan unga människor som dansar och de som ännu inte har upptäckt dansen.

Mölndals kommun och Embla Dans och teater

DIS har under 2018 samarbetat med Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen för att ha ett parallellt KOKO i en kommun i deras region. Mölndals kommun var intresserade och har haft Embla dans & teater som KOKO under namnet På Plats. De har bland annat samlat rörelse till ett Rörelsebibliotek och från det skapat Mölndalsdansen. De har även skapat perrongdans på tågstationer, samarbetat med Teater Glädjen med sin Vattenpoesi, spelat flera av sina föreställning och haft lovsverksamhet

Botkyrka kommun och JUCK

Under 2017 bjöd Botkyrka kommun in dans och performancegruppen JUCK för att stärka och lyfta all den dansglädje som finns i kommunen, men som ofta uttrycks i vardagsrum, framförallt hos många tjejer. JUCK arbetade för att möjliggöra en starkare dansutveckling genom att agera förebilder och coacher för enskilda dansare och dansgrupper på olika platser i Botkyrka. PHASE, ett ungdomskompani bildades av ungdomar från olika dansverksamheter. Ambitionen är att kompaniet ska fortsätta att arbeta och utvecklas. I november åkte de till La Place, hiphopcentret i Paris för ett utbyte. Året avslutades sedan i ett gemensamt dansmöte, i form av ett Dancecamp på Riksteatern. Ambitionen var att KOKO ledde till en modell, där Botkyrka kontinuerligt kan möjliggöra möten och arenor för dansutveckling även i framtiden

Upplands Bro och Ingrid Olterman Dans

Upplands Bro kommun gästades av Ingrid Olterman Dans. Dansare, musiker, konstnärer, pedagoger och filmare huserade i Kungsängens kulturhus, i Brohuset och på många fler platser i kommunen. Gruppen ville genom nedslag och uppdykanden visa att dansen kan finnas överallt. Ingrid Olterman Dans dansade med skolbarn och med äldre, tillsammans med dessa grupper gjordes dansfilmen Vi kliver in. Se den här. Förskolan mötte dansen genom verkstäder och föreställningar och gymnasieelever genom kultursommarjobbet. I biblioteken i kommunen visas scenografi och i konsthallen tog gruppens scenograf plats med aktuell konst. Under hösten hade Läsa Röra premiär för de yngre barnen i Kungsängens Kulturhus.

Haninge Kommun och Kolko Ink

Under 2016 hade Haninge kommun en KOKO/kommunkoreograf i kulturhuset i Handen. Det var danskollektivet Kolko Ink som hade möjlighet att fördjupa sitt arbete på platsen och undersöka dans och rörelse i Haninge. Bland annat  producerades en danskortfilm Dessa rum, Dessa människor, som rör sig mellan det dokumentära filmspråket och det danskonstnärliga uttrycket, där personer i olika åldrar och från olika delar av kommunen utforskar sina rörelser. Se filmen här. Kolko Ink har även haft lovaktiviteter som Dansprint och Höstkoreograferna som fortsätter att arrangeras. Under året inleddes även ett samarbete med biblioteket för att utveckla sagoberättandet för förskolan. Rörliga rader blev föreställningen som kombinerar dans och läsande och som nu spelas på bibliotek i hela länet.

Innehållsansvarig: Åsa Fagerlund
Sidan uppdaterad: 2020-11-06