Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar

Diarienummer
AKTNR 2919-22843
Fem konstnärer i Konstväxlingar 23-24

 

GÄRDET  |  SLUSSEN  |  MARIATORGET  |  ZINKENSDAMM  |   SKANSTULL  |  FRIDHEMSPLAN  |  ODENPLAN  |  HEM
Nya utställningar

 

De årslånga utställningarna presenteras lördagen den 7 oktober 2023 i Världens längsta vernissage. Invigningen inkluderar en specialvisning där konstnärerna följer med till stationerna Gärdet, Mariatorget, Zinkensdamm, Slussen, Fridhemsplan.

Nytt för kommande videokonstprogram på Skanstull är att filmerna även kommer att visas på Spårvägsmuseet den första veckan varje utställningsperiod. Programmet presenteras på Spårvägsmuseet den 5 oktober kl 18.00. Visning av filmen !Nadir" och samtal med konstnär och filmare Amin Zouiten och curator/konstrådgivare Alida Ivanov/ArtPlatform.

I oktober invigs 1-åriga utställningar på fem stationer av konstnärerna Eric Magassa, Marie-Louise Ekman, Cia Kanthi, Jeanette Hayes, Filippa Arrias. Då kommer konstnärerna finnas på plats under en gemensam konståkning till alla stationer.

Under oktober öppnar även nya utställningar på Odenplan och Skanstulls tunnelbanestation av Amandah Andersson L'Noch Amin Zouiten vilka visas under tre månader.  

30 år av tillfälliga utställningar i tunnelbanan  

1937 beslutade Sveriges riksdag att en procent av kostnaderna vid statlig nybyggnation skulle användas till konst. Arbetet med konstnärliga gestaltningar av resenärsmiljöer har pågått sedan 1955 då ett enhälligt beslut togs i Stockholms stadsfullmäktige att tunnelbanan skulle förses med konst. När Stockholms läns landsting bildades 1971 beslutades att även landstinget skulle tillämpa procentregeln, med upp till två procent. Regeln innebär att vid all ny- och ombyggnation i landstingets miljöer ska upp till två procent av byggkostnaden anslås till konst. Tvåprocentregeln är en förutsättning för all ny konst i kollektivtrafiken.
Idag har Stockholms tunnelbana 100 stationer och över 90 av dem har konst skapad av över 150 konstnärer. 1957 var T-centralen den första stationen som fick konst, vilket gör att vi idag kan hitta konst från sex decennier i Stockholms tunnelbana. Det är kulturförvaltningen som ansvarar för den tillfälliga konsten i kollektivtrafiken inom konceptet Konstväxlingar. Se all konst i kollektivtrafiken på konst.sl.se

Tidigare utställningar från Gärdet och Zinken 2005
Foto från utställning på Gärdet 2005: Åke Pallarp 
Foto från Zinkensdamm 2005: Cajsa Holmström

Konstväxlingar - visar konst av nu levande konstnärer

Konstväxlingar finns på stationerna Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm.  Fotografi, rörlig bild, installation, teckning – sju tunnelbanestationer med 13 nya utställningar under året. Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. 
Den röda tråden i de kommande konstväxlingarna är människan i staden. Hur vi formas av samhället vi lever i och hur vi samexisterar. Utställningarna skapar berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. Genom bilderna reser vi in i kroppens innersta och ut genom ögat, för att sedan blicka ut mot vardagens fantasier, mänskliga beteenden och en oskriven framtid med ändlösa möjligheter. 

 
 
 
För konstnärer
Länk till sidan Frågor och svar om Konstväxlingar

 


 

 

 
Uppdaterad: 2023-09-21 B15G