Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar

Diarienummer
AKTNR 2919-22203
Skanstull Valeria Montti Colque januari 2023
GÄRDET  |  SLUSSEN  |  MARIATORGET  |  ZINKENSDAMM  |   SKANSTULL  |  FRIDHEMSPLAN  |  ODENPLAN  |  HEM
30 år av tillfälliga utställningar i tunnelbanan  

1937 beslutade Sveriges riksdag att en procent av kostnaderna vid statlig nybyggnation skulle användas till konst. Arbetet med konstnärliga gestaltningar av resenärsmiljöer har pågått sedan 1955 då ett enhälligt beslut togs i Stockholms stadsfullmäktige att tunnelbanan skulle förses med konst. När Stockholms läns landsting bildades 1971 beslutades att även landstinget skulle tillämpa procentregeln, med upp till två procent. Regeln innebär att vid all ny- och ombyggnation i landstingets miljöer ska upp till två procent av byggkostnaden anslås till konst. Tvåprocentregeln är en förutsättning för all ny konst i kollektivtrafiken.
Idag har Stockholms tunnelbana 100 stationer och över 90 av dem har konst skapad av över 150 konstnärer. 1957 var T-centralen den första stationen som fick konst, vilket gör att vi idag kan hitta konst från sex decennier i Stockholms tunnelbana. Det är kulturförvaltningen som ansvarar för den tillfälliga konsten i kollektivtrafiken inom konceptet Konstväxlingar. Se all konst i kollektivtrafiken på konst.sl.se

Tidigare utställningar från Gärdet och Zinken 2005
Foto från utställning på Gärdet 2005: Åke Pallarp 
Foto från Zinkensdamm 2005: Cajsa Holmström

Konstväxlingar - visar konst av nu levande konstnärer

Konstväxlingar finns på stationerna Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm.  Fotografi, rörlig bild, installation, teckning – sju tunnelbanestationer med nya utställningar under året. Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. 
Den röda tråden i de kommande konstväxlingarna är människan i staden. Hur vi formas av samhället vi lever i och hur vi samexisterar. Utställningarna skapar berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. Genom bilderna reser vi in i kroppens innersta och ut genom ögat, för att sedan blicka ut mot vardagens fantasier, mänskliga beteenden och en oskriven framtid med ändlösa möjligheter. 

 

Marie Andersson samtalar med Ulla Wiggen. Fotograf Hans EkestangMarie och Valeria vid Zinkensdamm. Fotograf Hans Ekestang.Vidar Francke på slussen. Fotograf Hans EkestangJamsin Daryani på Fridhemsplan. Fotograf Hans Ekestang


Ulrika Lublin pratar i mikrofon. Fotograf Hans Ekestang
Projektledare för konstväxlingar är Ulrika Lublin. Hon ledde ett samtal med konstnärerna på Spårvägsmuseet.Här anslöt även konstnär Nada Ali som är aktuell med utställning i konstmontern på Odenplan. Som sista programpunkt på fredagen gav museipedagog Frida Berglund en visning av konsten på Spårvägsmuseet. På lördagen arrangerades nya konståkningar med Marie, och en öppen teckningsworkshop med konstnär, illustratör Vidar Francke på Spårvägsmuseet. 

Konstnärssamtal på Spårvägsmuseet. Fotograf Hans Ekestang
Visning Spårvägsmuseet. Fotograf Hans Ekestang.Vidar har workshop Fotograf Carin Fahlen

 
 
För konstnärer
Länk till sidan Frågor och svar om Konstväxlingar

 


 

 

 
Uppdaterad: 2022-10-21 B15G