AKTNR 3168-21825
Pause Between Thought and Action
Mariatorget | 18 februari 2022 - oktober 2023
Fotoserien ”Pause Between Thought and Action” har tillkommit i en lekfull process då konstnären Erik Gustafsson låtit ljus direkt påverka ljuskänsligt papper.
På ett slumpartat sätt har han använt sig av det omkringliggande materialet i fotostudion som motiv, men även sin egen och vänners kroppar. Slutresultatet suddar ut gränsen mellan representation och abstraktion, och fotografiet får istället en möjlighet att betraktas på nya sätt.
16 bilder på perrongernas väggar pulserar i färg och form. De starka färgerna – magenta, crimson, eldrött och detaljer av lysande grönt och blått – är den kemiska effekten av fotografiska experiment, där konstnären Erik Gustafsson på till synes enkla vis undersöker var fotografiets gräns börjar och slutar.
Erik Gustafsson (f.1987) har en masterexamen i konst från HDK Valand och arbetar med analogt fotografi. I sitt arbete återkommer han till teman om fotografiets inneboende egenskaper, såsom representation, reproduktion, och möjligheterna att uppleva tid och rum på en plan yta.
2022 utgavs boken Pause Between Thought and Action, 116 sidor, design av Andreas Friberg Lundgren, text av Lina Aastrup, ISBN: 9789152728512

Shelter
Mariatorget | mars 2021 - februari 2022
Fotoserien ”Shelter” erbjuder tunnelbaneresenärer möjligheten att för en stund uppleva en annan verklighet, kanske ett sagoland? Riitta Päiväläinen skildrar stillsamma landskap med mystiska textila bon i trädtoppar och bland sanddynor.
"Naturen är som en lekplats för mig, den bjuder in mig att drömma och skapa”, berättar Riitta Päiväläinen. Bilderna påminner om barnets skogsäventyr, kojor och fantasivärldar. De gåtfulla och vackra landskapen är hennes utgångspunkt, men fokus i bilderna är de textila installationer som skapas för platsen.
Landskap har uppskattats genom konsthistorien och Päiväläinens fotografier har släktskap med måleri från 1800-talet som skildrar fornnordiska sagomotiv eller som fokuserar på naturens inneboende dramatik. Men de är samtidigt helt unika i sitt slag. Hennes bilder och motivval kan uppfattas som romantiska, samtidigt som de förmedlar något som är övergivet och skört. Berättelsen skapas hos betraktaren som kanske ser en saga i bilden men där finns även andra tolkningsmöjligheter. Shelter betyder skydd. Hennes textila skapelser kan tänkas skänka trygghet från nattens mörker, naturens krafter eller något annat.
Länk till webbsida
Länk till SR intervju med Riita
Kitchen Table Series
Mariatorget | februari 2020 - mars 2021
Carrie Mae Weems (f. 1953) är en av USAs mest banbrytande fotokonstnärer. Kitchen Table Series blev Weems genombrott, och sedan dess han hon figurerat med utställningar, foto-, video- och textverk runt om i USA och vidare ut i världen. I Sverige har hennes verk tidigare visats på bland annat Liljevalchs konsthall och Moderna museet.
I Kitchen Table Series använder Weems den kropp hon har närmast – sin egen, för att gestalta frågor om kvinnans roll i hemmet, tvåsamhet, familj och det allmängiltiga i det allra mest privata. Fotona kan tyckas vara självbiografiska och dokumentära, men subjekten är personer i Weems bekantskapskrets, människor hon träffat på gatan. Med sina bilder vill Weems också utforska vem och vilka kroppar som får representera det allmänna. En fråga som fortfarande har bäring idag, då en svart kropp kan tyckas berätta något specifikt medan en vit kropp oftare får berätta det generella. Fotoserien har behållit sin aktualitet genom åren, och följsamt speglat både samhällsdebatten och nya riktningar inom konstens fält.
I tunnelbanans kontext kan de här bilderna agera som stillbilder ur en film eller kapitel i en roman om en människas liv. Trots ett koncentrerat utsnitt expanderar fotona bortom det upplysta köksbordet, vi tillåts fantisera och tankarna blandas med det vardagliga dagdrömmandet när vi vant rör oss mot jobb, skola, hem eller använder tunnelbanan som en tillflykt. Sedan Weems fick sin första kamera vid 20 års ålder har hon i en mängd material och genom olika frågeställningar i sin konst, särskådat sin samtid genom att noggrant granska historia och hur vår identitet förhåller oss till den.
Carrie Mae Weems har deltagit i solo- och grupputställningar på stora nationella och internationella museer inklusive Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum i New York och Centro Andaluz de Arte Contemporáneo i Sevilla, Spanien. Weems har fått flertalet utmärkelser och stipendier och mottog MacArthur "Genius grant" 2013. Hon har hederstitlar vid bl.a California College of the Arts och Syracuse University samt är representerad i offentliga och privata samlingar runt om i världen, inklusive Metropolitan Museum of Art, NY och The Tate Modern, London. Weems är sedan 2008 representerad av Jack Shainman Gallery.
På Mariatorgets tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med fotografi som skiftar en gång per år. Här har flera svenska och internationella fotografer presenterat soloutställningar som tillsammans visar på mediets angelägenhet och mångsidighet.
Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana där väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik. Vi får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer.
Sidan uppdaterad: 2022-03-01 B15G