AKTNR 3141-22817
I montern på plattformen visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från Sveriges och Nordens konst- och designhögskolor. Här visas konst i många olika former: video, skulptur, installationer, mode, smyckeskonst, design med mera. Utställningsverksamheten har pågått sedan 1996. Publiken får var tredje månad möta verk av en ny konstnär, konsthantverkare eller formgivare.
kommande utställning Amandah Andersson L'Narte
Elastica Symbiotica: The Garden of Fiber Delights
Konstväxlingar | 7 oktober 2023 - 7 januari 2024En textil värld växer fram inuti montern, en färgrik trädgård närmare bestämt. Genom en mängd tekniker skapar konstnären en plats befolkad av samtida andar, sagor och oväntade äventyr.
Här bjuds vi ett tillfälle att vila i bruset och få näring till vår fantasi. Ett sagorum för stora och små.
Amandah Andersson L’Narte (född 1989) har en masterexamen från CRAFT! på Konstfack, inriktning textil. Centralt för Anderssons konstnärskap är hennes tro på konsthantverk och textilkonst som något helande.
Anastasia Savinova
Waterwalk Encounters
Konstväxlingar | 6 juli - 29 september 2023
”Waterwalk Encounters” visas i konstmontern på Odenplans tunnelbanestation, och är skapad av Anastasia Savinova som tog examen från Umeå Konsthögskola 2022. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.
Vatten som sammanhållande länk
I konstmontern på Odenplans tunnelbaneplattform tar en grupp skulpturer plats som alla relaterar till vatten på ett eller annat sätt: sand, snäckor, rep, nät, fiskburar, fjädrar, ankare, fiskedrag, drivved, stenar, havsplast, sjögräs och fiskskinn. Anastasia Savinova arbetar med skulptur och ämnen som kretsar kring platser, ekologier och människans relation till sin miljö.
”Jag är sju år och leker vid floden. Skal och fjädrar, sand och plastskräp – jag gör pyttesmå varelser som kommer sköljas bort av tidvattnet. Min farfar fiskar i närheten och kastar silverbeten efter silvrig fisk. Jag drömmer om mina vänner som simmar i havet.”
Waterwalk Encounters är en fortsättning på ett större arbete som hon kallar “We Swim in One Water”. Det arbetet handlar om vatten som ett sammanlänkande material – geografiskt, biologiskt och filosofiskt. Konstnären väver ihop naturliga och industriella material för att visa hur allt är sammankopplat i vår tid av bräckliga ekosystem och klimatkris. För Savinova har havet alltid varit närvarande och en plats för fantasi:
Niels Munk Plum
Rigid Room
Konstväxlingar | 14 april - 29 juni 2023
Utblick mot nya horisonter
Stora färgglada skulpturer i form av symboler fyller den glasade montern, här och var finns spelkort utspridda. Tillsammans bildar objekten en möjlighet att navigera på okänd mark. Poängen för Plum är att öppna upp för och guida oss i de ögonblick vi står inför ny kunskap, innan vi har hunnit sortera den. ”Att lära sig något är att skulptera det okända till en igenkänningsbar form” menar konstnären.
Konsten är en dialog
Niels Munk Plum jobbar ofta med performance i kombination med skulptur och text. Plum vill skapa en social plats genom utställningen där oväntade utbyten kan ske mellan publiken, konsten och konstnären. Han vill lägga vikt på publikens medskapande och inte bara som en mottagare av ett visuellt eller estetiskt intryck. Plum ser konsten som en spegel och en handling. Konsten är en dialog, något som skapar en relation.
Klara Zetterholm
Civilization and Its Discontents
Konstväxlingar | 11 januari - 9 april 2023
I montern har konstnären skapat en installation av en samling fiktiva arkeologiska fynd och äldre föremål. Skulpturerna är patinerade och bemålade för att likna sten eller framstå som åldrade. Zetterholm har använt ett grepp som vi är vana vid från museivärlden där återskapade objekt finns sida vid sida med autentiska hundra eller tusen år gamla material, i en ofta nybyggd väldesignad miljö ifrån nutiden. Konstnären blandar olika tidsliga lager genom att inkludera vardagliga objekt från vår samtid, ett slags fossiler från framtiden. Skulpturerna i montern är uppställda som att en museiintendent eller en arkeolog inlett sitt arbete på platsen för att fundera ut hur objekten kan visas upp och klassificeras.
Nada Ali
The Making and Breaking of an Icon
Konstväxlingar | 14 oktober 2022 - 8 januari 2023
I montern på Odenplans tunnelbaneplattform kan man under en 3-månaders period följa Nada Alis process med att konstruera och återskapa en skulptur.
”The Making and Breaking of an Icon” går ut på att Nada Ali bygger upp, tar isår och monterar ihop en stor skulptur. En process som pågår tills lerbitarna är för små att pussla ihop. På ikonens insida står det en arabisk skrift vilket konstnären använder som en karta för att kunna sätta ihop bitarna. Nada Ali har skapat en metod för att undersöka vad som blir kvar av en bild när den förstörs och skrivs över och budskapet ändras, en så kallad religiös eller politisk ikonoklasm.
På så vis använder Ali formatet med Konstväxlingar och den glasade montern på Odenplan på ett generöst sätt där hon tillgängliggör sin konstnärliga process för de förbipasserande.
Montern är ett unikt utrymme där nyutexaminerade konstnärer kan visa sina skulpturer och installationer för en stor publik. Sedan 2006 har över 100 nyutexaminerade konst- design och konsthantverksstudenter ställt ut här.
Nada Ali har nyligen invigt ett nytt offentligt verk i Södertälje: New Water.
Teknik: Installation, skulptur och video. Foto från montern på Odenplan Hans Ekestang.
Laura König
Fyra nyanser av väntan
Konstväxlingar | 1 juni 2022 - 30 september 2022
Konstnären Laura König har skapat små skulpturer av händer och fötter i porslin som sakta snurrar i cirklar, för att spegla de förbipasserandes resa och tillfälliga väntan. Den snurrande strukturen har hon byggt med hjälp av tunna pinnar, reglar, metalltråd och en motor från en discokula.
Porslinet är Königs stora fokus och passion, ett material som både är hårt och ömtåligt på samma gång och kan ta oändligt olika form och uttryck.
"-En plattform är en intressant plats, säger Laura König. Folk är på väg därifrån och det är samtidigt en plats där hundratals människor samlas i en flytande koreografi. En plats för stillhet, mellan rörelser.”
Under arbetet med sin installation har konstnären funderat på hur vi väntar. Stillastående, i rörelse, med telefonen i handen, eller iakttagande miljön? Är vi verkligen närvarande, i stunden?
Sofia Bahlner
Experimania
Konstväxlingar | 9 mars 2022 - 30 maj 2022
Ett materialbibliotek av spillbitar blir till konst
Konstnären Sofia Bahlner vill skapa nya textila strukturer. För installationen som visas i Odenplanmontern har hon samlat restgarner och oansenliga stuvbitar som hon har vävt samman till ett stort flödande konstverk. Ett helt nytt sammanhang för de här återbrukade materialen. Genom att tygbitarna och garnerna mixas, förvrängs och sätts ihop på oanade sätt skapas taktila strukturer som konstnären på förhand inte kan föreställa sig.
Skulpturen blir till ett stort materialbibliotek där varje tråd bär på sin historia. Dessutom består den av upp till 80 % material som annars skulle slängts.
Sofia Bahlner har en bakgrund inom mode och haute-couture, ett kunnande hon använder sig av i sina tidskrävande textila konstverk men där tekniker och material ofta används på oväntade sätt. Målet är att skapa något igenkännbart och nytt på samma gång.
”Hantverket är inte något jag håller konservativt på, jag håller mig nog till väldigt få regler och normer. Jag experimenterar med allt möjligt vare sig man brukar använda de metoderna eller materialen på det sättet.” Säger Sofia Bahlner om sin process med att skapa sina textila verk.
Foton Hans Ekestang
Hannah Blitz Heyman
Better than Nature
Konstväxlingar | 8 december 2021 - 6 mars 2022
Var går gränsen mellan material och föremål? Och var går gränsen mellan fantasi och verklighet? Det här är två frågor som driver Hannah Blitz Heyman i hennes konstnärliga arbete. Hon har för utställningen i Odenplanmontern byggt upp ett kuperat landskap med inspiration från virtuella miljöer, för att möjliggöra en gråzon för sina objekt där de kan stå och balansera på gränsen till tillblivelse.
Objekten har ömsom smälts, gjutits, sammanfogats, doppats i lim och täckts i sand. Här är naturen föreställd, som om vi befinner oss i en avlägsen framtid där naturen bara finns återberättad som ett minne.
Skulpturerna blir karaktärer i en ny värld och uppmanar betraktaren att stanna upp och försvinna från verkligheten för en stund.
För utställning Better than Nature har konstrådgivare varit Martin Ålund.
Samaneh Roghani
For the Silenced, for the forgotten
Konstväxlingar | september 2021 - juni 2022
Verket ”For the Silenced, for the forgotten” har visats i olika rum, bland annat examensutställningen för Malmö konsthögskolas mastersstudenter 2020. Konstnären Samaneh Roghani skapar alltid en unik version som förhåller sig till platsen där det visar, men repen och keramikplattorna återkommer. Det finns också korta texter på farsi, de är utdrag ur dikter. I vitrinen på perrongen kommer vi nära hennes porträtt då keramikplattorna står precis invid glaset. Trots att platsen är offentlig så finns det en möjlighet för ett nära möte.
Konstnären väver samman personliga historier med större narrativ om människor som kämpar för en bättre tillvaro. Här har hon använt sitt eget ansikte, men berättar om flera människoöden, kvinnor som tystats och glömts bort. Rummet aktiveras genom bilder, texter och symboler för att peka på villkoren som styr vår samtid.
Mest iögonfallande är de många rep som Samaneh Roghani har hängt från taket. Det är ett föremål som ger många associationer, kanske främst kring fångenskap. Hon berättar om bakgrunden till verket:” Totalitära regimer styr genom rädsla och tystar sitt folk. Trots det riskerar kvinnor och män sina liv för att kräva sina rättigheter, rättvisa och fred”. Konstnären lämnar mycket öppet i sin gestaltning men titeln avslöjar att det är bortlömda och tystade personer som hon tillägnat arbetet. Hon använder självporträtt på keramikplattor som hon placerat runtom i vitrinen, men det är andra människoöden hon vill uppmärksamma, särskilt de som fängslats och avrättats när de kämpat för sina egna och andras rättigheter.
Se fler bilder på webbplatsen - länk till konstnärens webbplats
Marie Vedel
Mouth Complex
Konstväxlingar | 10 juni – 5 september 2021
Med utställningen Mouth Complex på Odenplans tunnelbanestation kan man just nu betrakta träskulpturen Lip Retractor. Konstnären Marie Vedel gör oss uppmärksamma på hur munnen knyter oss samman med världen när vi andas, äter och talar. Skulpturen för tankarna till ett verktyg hos tandläkaren, något som drar läpparna från tänderna, men den är överdimensionerad och tycks vara gjord för en mun i vardera änden.
Verket har också en digital dimension; via en QR-kod når man ett ljudverk, en fiktiv essä där konstnären väver samman sitt intresse för det orala med andra aspekter av kroppen såsom sjukdomsångest och intimitet. Marie Vedel beskriver det såhär: “en kroppslig närstudie av munnen som något som kommunicerar och konsumerar, en kroppsdel som kan upplevas som både torr och fuktig.”
Munnen är en hålighet som fyller många funktioner och förser oss med både det nödvändiga och det överflödiga. är en privat och offentlig plats på samma gång och frågan är om den inte fått en större plats i vårt medvetande under pandemin. Vi skyler den för att skydda andra och uppmärksammar vår andning och saliven mer när masken sitter på.
Ett verk som kan bjuda in till tankar om vad som påverkar oss i den privata, såväl som den sfär vi delar med många, i en speciell tid med särskilda omständigheter.
Länk till konstnärens ljudverk Mouth Complex.
SET/SÄTT
Konstväxlingar | 10 mars – 6 juni 2021
Utställningen ”SET/SÄTT” visar hur en begränsad mängd material kan varieras i det oändliga när konstnären Jesper O. T. Anderson bygger om sin skulptur i glasmontern på perrongen flera gånger under utställningsperioden.
”Verket är i min mening är ett slags skulpturalt instrument som jag använder på ett ganska spontant sätt. Ibland utgår jag från en förplanerad struktur och ibland tar jag besluten på plats”, berättar Jesper O. T. Andersson.
Konstnären har valt att arbeta med askträ som är både böjbart och kraftfullt. Träslaget används för att tillverka allt från pilbågar till golv. Utgångspunkten för verket är en egenutformad byggsats med pinnar som kan fästas ihop på olika sätt. Med ett begränsat antal långa, smala ribbor skapas outtömliga möjligheter att variera form och använda utrymmet.
Verket tar tillvara den speciella utställningsplatsen. Genom glaset i montern kan man betrakta skulpturen från olika vinklar. De varierade arrangemangen av till synes enkla pinnar illustrerar skulpturmediets mångsidighet. Volym, rumslighet görs till skulpturala element.
Se fler bilder av SET/SÄTT
Alexandra Larsson Jacobson
Harder, Softer, Slower, Stronger
Konstväxlingar | december 2020 - mars 2021
”Välkommen till ett melankoliskt disco där rosa och blå känslor får samsas.” Konstnären Alexandra Larsson Jacobson vill med sitt verk synliggöra hur vi människor påverkas, formas och existerar i relation till varandra. Hon beskriver sin installation som en värld för betraktaren att titta in i. En scenografi och en plats som öppnar sig där två personer förhandlar genom rörelser, närhet och avstånd. Ett tema som på många sätt knyter an till den pågående pandemin.
Utställningens kärna är ett videoverk i vilket vi får se två personer i en lägenhet som badar i ett rosa ljus. De är klädda likadant och kan uppfattas som två versioner av samma person. De flyttar runt i något som liknar en orytmisk dans och rör varandra med ömsom mjuka, ömsom bestämda rörelser. På Odenplans tunnelbanestation har deras förtroliga berättelse flyttat ut på en mycket offentlig plats. De som rör sig på perrongen får här en möjlighet att besöka en annan värld och fly vardagen för en stund. I montern har Alexandra Larsson Jacobson skapat ett magiskt landskap, en skimrande oas som lockar blicken och fantasin.
Alexandra Larsson Jacobson har nyligen fått en masterexamen i fri konst från Konstfack i Stockholm och har tidigare studerat vid Umeå konsthögskola och Fotoskolan STHLM. Hon har en bakgrund inom dans vilket ibland syns i hennes konstverk. Hennes arbeten kan ta formen av installationer, video eller performance.
Länk till vimeo Video Harder, Softer, Slower, Stronger, 2020 (8:39 minuter)
Featuring; Ida Jagerfält, Frances Jagerfält Choreographic consultant: Elin Dimberg Videographer; Alexandra Rosenlund Original music; Mira Eklund
Sound; Danae Valenza. Editing; Alexandra Larsson Jacobson, Alexander Rosenlund
Sidan uppdaterad: 2023-07-10 B15G