Hoppa till huvudinnehåll

Sista veckorna för SET/SÄTT i konstmontern på Odenplan

Diarienummer
AKTNR 3267-17949
Skulptur på Odenplan Jesper O T Anderson -version 4

Kulturförvaltningen arbetar med tillfällig konst på sju tunnelbanestationer i kollektivtrafiken inom ramen för Konstväxlingar. I montern på Odenplans tunnelbanestation visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från Sveriges och Nordens konst- och designhögskolor. Här visas konst i många olika former: video, skulptur, installationer, mode, design med mera. Utställningsverksamheten har pågått sedan 1996. 
Konstnären Jersper O.T. Andersson bryter upp och skapar nya skulpturer i montern på Odenplans tunnelbanestation under hela utställningsperioden av Konstväxlingar fram till den 6 juni 2021. Fyra nya verioner har hittills byggs upp och tagits ned av konstnären själv. Blir det en sista version innan utställningen är slut?

Odenplan Jesper O T Anderson -1 Odenplan Jesper O T Anderson -3Odenplan Jesper O T Anderson -2 Odenplan Jesper O T Anderson -4

SET/SÄTT  
Konstväxlingar | 10 mars – 6 juni 2021

Utställningen ”SET/SÄTT” visar hur en begränsad mängd material kan varieras i det oändliga när konstnären Jesper O. T. Anderson bygger om sin skulptur i glasmontern på perrongen flera gånger under utställningsperioden.

”Verket är i min mening är ett slags skulpturalt instrument som jag använder på ett ganska spontant sätt. Ibland utgår jag från en förplanerad struktur och ibland tar jag besluten på plats”, berättar Jesper O. T. Andersson. 

Konstnären har valt att arbeta med askträ som är både böjbart och kraftfullt. Träslaget används för att tillverka allt från pilbågar till golv. Utgångspunkten för verket är en egenutformad byggsats med pinnar som kan fästas ihop på olika sätt. Med ett begränsat antal långa, smala ribbor skapas outtömliga möjligheter att variera form och använda utrymmet.

Verket tar tillvara den speciella utställningsplatsen. Genom glaset i montern kan man betrakta skulpturen från olika vinklar. De varierade arrangemangen av till synes enkla pinnar illustrerar skulpturmediets mångsidighet. Volym, rumslighet görs till skulpturala element.

Läs mer på sidorna om Konstväxlingar