Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxling på Skanstull

1 januari - 31 mars 2021 Will Benedicts All Bleedings Stops Eventually (2019)

 

Ny utställning med klimatmedveten videokonst på Skanstulls tunnelbanestation. 

I Will Benedicts video ”All Bleeding Stops Eventually” möter vi animerade karaktärer som uppmanar oss att ta ansvar för klimatet. Vid en första anblick är det ett humoristiskt verk där solen, månen och olika djur pratar, men deras budskap är: ändra er! 

All Bleeding Stops Eventually visas fram till 31 mars 2021

En isbjörn som vi möter i verket har läst en oroande artikel i New York Times om att himlen töms på fåglar och Solen föreslår att vi ska se havet som en del av oss själva. Månen frågar: Vad innebär det att rädda något? Kommer du att göra det? 

Djuren, varav flera tillhör utrotningshotade arter, är välformulerade och möter oss med stabila och anklagande blickar. De ödesdigra sista orden uttalas av en katt som konstaterar att valet att rädda planeten olyckligtvis ligger hos människan. Att dessa konfrontativa påståenden kommer från oskyldiga offer för människans handlingar gör dem särskilt träffande och man lämnar inte verket oberörd. 

Kort om konstnären

Will Benedict är född 1978 i Los Angeles och lever och verkar i Paris. Han arbetar med video, måleri och kollage. Hans videoverk lånar uttryck från film, marknadsföring och sociala medier för att utforska förhållandet mellan konst, kommersiell produktion och reklam.  

Om Konstväxlingar - en 30-årig tradition

Konstväxlingar, tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana. Väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik. Vi får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer. Länk till sidan om Konstväxlingar

På Skanstulls tunnelbanestation presenterar Region Stockholm ett program med videokonst som skiftas fyra gånger om året. Programmet i Hoptrasslade historier är sammansatt av curator Sara Rossling/ArtPlatform på uppdrag av Region Stockholm. 

Verken håller en hög internationell nivå där angelägna berättelser från olika delar av världen når alla de som reser med Stockholms lokaltrafik. Länk till SL webbplats