2022-2023 Valeria Montti Colque

På Zinkensdamm kommer visas verk som utforskar kopplingar mellan stad, människa och natur. Valeria Montti Colque har skapat två stora kollage där hon gestaltar en berättelse om den dagliga tillvaron, minnen och drömmar. Verken är som fönster och vyer mot en annan värld som finns mitt bland oss. 

kollage

”Fjärilsvingar ovan betong” är ett kollage med många tidsliga lager där konstnären frågar sig vad som gör en plats till ett hem. I verket ser vi skog, lägenhetshus, barn och svenska flyttfåglar. Är tillhörighet knutet till en specifik plats, eller som i flyttfåglarnas fall, ett rörelsemönster mellan olika platser?  

kollage

Kollaget ”Himlajorden på picknick” är baserat på dokumentation från ett performance där  konstnären har dukat upp en magisk picknick på torget i Hökarängen. Alla är inbjudna – du, din granne, änglar, demoner och mytiska väsen. Konstnären tänker sig att det är den här picknicken som finns vid regnbågens slut. 

Teknik: digitalt kollage baserat på foto, måleri, teckning 

tre karaktärer i kostym framför bildskärmar på Skanstull

Himlajorden på pickning även på Skanstull

På Skanstulls tunnelbanestation mellan 9 januari – 31 mars 2023 kommer videoverket som också har namnen ”Himlajorden på picknick” visas, där vi får följa konstnärens performance i Hökarängen från våren 2022. Montti Colque jobbar på det här viset, i en mängd tekniker som länkas samman och med ett unikt uttryck där hon väver samman myt, geografi, fantasi och självbiografi. I Montti Colques bildvärld hör allt ihop och bär mening. 

Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan. Hon arbetar i en mängd tekniker som performance, kollage, fotografi och teckning med en tematik kring tillhörighet och rotlöshet. Hon är även aktuell nu med utställningen Gunnel och Anita på Bas konsthall i Barkarbystaden. För Zinkensdamms tunnelbanestation har Valeria Montti Colque skapat två 11 meter långa kollage fulla med detaljer och symboler där hon väver samman myt, geografi, fantasi och självbiografi. 

Länkar till mer om Valeria Montti Colque i media

Valeria Montti Colque medverkar i SVT:s program Hemmakultur - länk till programmet som öppnas i nytt fönster.

Moderna Museet gör ateljébesök hos Valeria Montti Colque.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av